کشف ذخایر لیتیوم در ایران در مدت اخیر یکی از پرسروصداترین اخبار داخلی بوده اما این ماجرا ابعاد عظیمی دارد و مسئله مهم، امکان و نوع برخورداری ایران از سود این ذخایر است!
پژوهشگران حوزه انرژی بر این باور هستند که در دهه پیش تمرکزعموم کشورها بر پروسه گذار انرژی، رقابت روی مواد کانی و تکنولوژیهای مورد نیاز ابرقدرتهای اقتصادی جهان یعنی چین و آمریکا خواهد بود.
تمرکز مواد معدنی و کانی استراتژیک مورد نیاز در تولید برخی مواد از جمله باتریها در برخی مناطق جهان حتی به مسئله امنیت ملی این کشورها بدل میشود. در این بین، ابرقدرتهای جهان خصوصا چین سرمایهگذاری گستردهای در کشورهای جهان سومی مانند کشورهای آفریقایی، افغانستان و ایران برای کشف و استخراج مواد معدنی مورد نیاز خود من جمله لیتیوم انجام دادهاند.
بنابر آمار رسمی، حدود 7 درصد از ذخایر معدنی جهان در ایران یافت میشود که این کشور را به یکی از مهمترین تولیدکنندگان مواد معدنی در جهان تبدیل میکند. ایران با ذخایر بالقوه بیش از 700 میلیارد دلار، در میان 15 کشور بزرگ غنی از مواد معدنی قرار دارد. این کشور دارای ذخایر عمده روی، مس، نمک، زغال سنگ، سنگ آهن، اورانیوم، سرب، طلا، بوکسیت (برای آلومینیوم)، مولیبدن، آنتیموان، گوگرد، شن و ماسه و احتمالا با کشف جدید، لیتیوم است.
مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صمت از کشف ذخایر لیتیوم در ایران برای اولینبار خبر داد. لیتیوم بهعنوان یک عنصر با ارزش در دنیای تکنولوژی شناخته شده است و در صنایع فناورانه کاربردهای بسیاری دارد. طبق اعلام وزارت صمت، مقدار 8 میلیون و 500 هزارتن کانسنگ لیتیوم در استان همدان کشف شده است که نوید کشف ذخایر دیگری را نیز میدهد.
لیتیوم عنصر بسیار مهمی در صنعت روز دنیا و به خصوص در گجتهای تکنولوژی است. برای مثال از لیتیوم در باتریهای یون لیتیوم قابل شارژ استفاده میشود. این باتریها در گوشی و خودروهای برقی استفاده میشود و نقشی بسیار حیاتی دارد. لیتیوم در صنعت رو به رشد خودروهای برقی نیز نقش مهمی دارد و از آن به عنوان طلای سفید یاد میشود.
بیشتر بخوانید: تولید انرژی از هیچ به لطف مکانیک کوانتوم!
کشف ذخایر لیتیوم در ایران و در استان همدان
به گزارش تکراتو و به نقل از فارس، ابراهیمعلی مولابیگی با بیان اینکه افزایش منابع عناصر نادرخاکی و برخی فلزات با ارزش از جمله ثمرات اجرای اکتشافات معدنی در سالهای اخیر بوده، گفت:
ایران جزو معدود کشورهایی است که به مقادیر مناسبی از ذخایر عناصر نادرخاکی و فلزات با ارزش دسترسی دارد و کشف نخستین ذخیره لیتیوم در استان همدان نویدبخش کشف ذخایر دیگری در این استان خواهد بود.
وی میزان ذخیره قطعی محدوده یادشده را 8 میلیون و 500 هزارتن کانسنگ لیتیوم عنوان کرد و افزود: «در جهان امروز این فلز استراتژیک و با ارزش به عنوان یکی از نیازهای تکنولوژی روز محسوب میشود.»
مدیرکل دفتر امور اکتشاف وزارت صمت با بیان اینکه گواهیکشف صادره برای محدوده مذکور به تایید اعضای کمیسیون گواهیکشف رسیده و بهزودی توسط ادارهکل صمت استان همدان صادر خواهد شد، افزود:
این ماده معدنی در یک منطقه رسی تشکیل شده که این موضوع ذخیره مذکور را در کل کشور منحصر به فرد میکند.
وی به منابع محدود لیتیوم در طبیعت و نقش حساس آن در تهیه باتریهای الکتریکی، صنایع پیشرفته، صنایع دفاعی و تهیه و تولید آلیاژها منحصر به فرد و استراتژیک اشاره کرد و افزود: «در سالهای اخیر تمرکز و توجه روزافزونی به بحث اکتشاف، استخراج و فرآوری و بازیافت لیتیوم از منابع شناخته شده آن شده است.» مولابیگی همچنین گفت:
لیتیوم بر خلاف دیگر محصولات معدنی در حجم کم و در ابعاد کیلوگرم خرید و فروش میشود که این امر بهعلت قیمت بالا و سختی استحصال آن بوده و در صورتی که بتوان در استحصال و تولید این ماده معدنی به مزیت رسید، عملاً ارزش افزوده بالایی را به همراه خواهد داشت.
لیتیوم آینده ایران را تغییر میدهد؟
طبیعتا با توجه به سیاست غیرمولد حکومت مستقر در برخورد با منابع طبیعی ارزشمندی چون نفت و گاز، در خصوص لیتیوم هم نباید انتظار برخوردی سازنده و مولد و استفاده در صنایع را داشته باشیم. اما طبیعتا با توجه به تخصص حکومت در خام فروشی، حتی به طور قاچاق، ایران میتواند از صادرات لیتیوم هم بهره قابل توجهی ببرد. اما به احتمال زیاد مشتریهای ایران در این خصوص محدود خواهند بود!
مشتری اصلی ایران اما میتواند یکی از مهمترین شرکای اقتصادی کشورمان در سالیان اخیر، یعنی چین باشد که پیشرفت بزرگی در صنایع روز دنیا به خصوص خودروهای الکترونیکی و گوشیهای هوشمند داشته و حالا با توجه به تحریمهای آمریکا، در تامین لیتیوم با چالش مواجه شده است. در همین راستا، چینیها در مدت اخیر سرمایهگذاری بزرگی برای افزایش تولید در بازارهای جدید انجام داده است؛ از جمله سرمایه گذاری میلیارد دلاری اخیر در یک پالایشگاه دولتی لیتیوم در بولیوی.
قیمت لیتیوم در سالیان اخیر به علت تقاضای بیش از حد بازار برای قطعات خودروهای برقی، مشکلات زنجیره تامین جهانی و تورم بسیار افزایش یافته است. از نظر بازار جهانی لیتیوم، چنین افزایشی در ذخایر شناختهشده جهان میتواند قیمت این فلز را بسته به ظرفیت صادرات ایران، کاهش دهد.
بیشترین ذخایر لیتیوم جهان در چه کشورهایی است؟
خبرگزاری CNBC در این خصوص میگوید که اگر رقم ادعا شده توسط مسئولین ایرانی دقیق باشد، ایران پس از شیلی که 9.2 میلیون تن از ذخایر این فلز ارزشمند را داراست، به مالک دومین ذخایر بزرگ لیتیوم در جهان بدل خواهد شد.
رقم اعلام شده اولیه اشتباه بود! [بروزرسانی 20 اسفند 1401]
در شرایطی با اعلام خبر کشف ذخایر لیتیوم در ایران اعلام شد ایران از نظر حجم ذخایر به روایتی دومین و به روایتی دیگر چهارمین ذخایر بزرگ لیتیوم را داراست، حالا اعلام شده که این رقم چندان دقیق نیست. خبرگزاری ایلنا در این خصوص به نقل از عضو کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی نوشته عبارت میلیون تن در ذخایر لیتیوم برای میزان کانسنگ کشف شده به کار رفته و نه فلز محتوا: «در عیار ۷ دهم درصد یک تا دو درصد که اگر فلز محتوای آن را به دست بیاوریم عدد آن بسیار کمتر میشود.» درواقع لیتیوم خالص عددی بسیار کمتر از میزان ذخایر کشف شده است.
فراتر از این مسئله، موضوعی که از زمان کشف ذخایر لیتیوم در ایران طرح شده مربوط به توانایی ایران در فرآوری آن است. جالب است بدانید بولیوی به عنوان مالک بیشترین میزان لیتیوم در سراسر جهان تا همین اواخر امکان استفاده از لیتیوم را نداشت و تازه وقتی تصمیم به فرآوری و فروش این محصول گرفت، ناگزیر به استفاده از متخصصان خارجی شد.
به گفته بهرام شکوری، عضو کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، ایران در حال حاضر امکان فرآوری لیتیوم را ندارد. او در گفتگو با ایلنا تاکید کرده که برای فرآوری لیتیوم بایستی دانش آن را از خارج به کشور وارد کنیم، دانشی که در اختیار کشورهای معدودی است و ایران به دلیل شرایط تحریمی و رابطه محدود با دنیا، امکان رایزنی برای انتقال این دانش را ندارد.
تنها کشورهایی که به این دانش فنی دسترسی دارند و البته با ایران هم رابطه خوبی دارند روسیه و چین هستند. شکوری در این خصوص گفته:
«اخیرا هم رئیس جمهوری با هیات همراه چین در زمینههای مختلف سند ۲۰ گانه همکاری امضا کردند و بنابراین امکان مذاکرات در این باره وجود دارد.»
این موضوع خصوصا با ابراز خشنودی چین و روسیه از کشف این ذخایر حاکی از این است که این دو کشور در شرایط تحریمی دشوار خود و روابط نه چندان خوبشان با کشورهای غربی شدیدا به ذخایر لیتیوم ایران دل بستهاند. حتی یک رسانه دولتی روسیه خبر کشف ذخایر لیتیوم در ایران را با عنوان پیروزی بزرگ مخابره کرده و گفته این ذخایر، تحریمهای غرب علیه روسیه را بیاثر میکند.
رسانه کوارتز هم که بر اخبار تجارت بینالملل متمرکز است، در گزارشی درباره کشف لیتیوم در ایران این موضوع را بهترین خبر برای چین دانسته است که با توجه به بحران اقتصادی و تحریمهای غرب در حوزه فناوری، حالا فرصتی برای دسترسی به این ماده کلیدی دارد.
با توجه به کمبود دانش فنی ایران در این زمینه و روابط محدود با کشورهای غربی، تکیه به چین برای استخراج و فرآوری این ماده دور از ذهن نیست. از سوی دیگر تلاش کشورها برای استخراج و بهرهبرداری از ذخایر لیتیوم، به زودی عرضه این فلز را در جهان افزایش میدهد. تا کنون استرالیا بزرگترین تولیدکننده و عرضه کننده بوده و برنامههای چین نشان میدهد تصمیم دارد بخش بزرگی از عرضه را هم این کشور در اختیار بگیرد.
اما آیا غرب حاضر خواهد بود برای دسترسی به لیتیوم مورد نیاز صنایع باتری و خودروهای برقی خود، مذاکرات را با ایران از سر گرفته و تحریم های خود را لغو کند؟ آیا کشف اخیر ایران باعث افزایش تنش با همسایگانش می شود؟ اینها سوالاتی است که کارشناسان روابط بینالملل باید به آن پاسخ دهند.
گفتنی است قیمت لیتیوم در سالهای اخیر افزایش یافته است که عمدتا ناشی از اهداف بلندپروازانه کشورهای غربی برای مقابله با انتشار گازهای گلخانهای است که باعث افزایش تقاضا برای خودروهای الکتریکی شده است که از باتریهای لیتیومی استفاده میکنند. یک مطالعه در سال گذشته از افزایش سالانه 550 درصدی قیمت این فلز خبر داد.
بیشتر بخوانید:
- رونمایی رولزرویس از یک راکتور هستهای کوچک برای تامین انرژی انسان در ماه
- راهاندازی نخستین مرکز استخراج بیت کوین با انرژی هستهای در آمریکا
- تامین انرژی خورشیدی از مدار و ارسال به زمین ؛ طرح مشترک عربستان و بریتانیا
دیدگاه شما در خصوص کشف ذخایر لیتیوم در ایران چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با تکراتو در میان بگذارید و اخبار تکنولوژی را با ما دنبال کنید.
تا حالا امید داشتم که شاید این منابع تموم بشه بلکه دست از سر مردم ایران بردارید ولی با این اتفاق کشف لیتیوم خیلی نا امید شدم وای به حال مردم بیچاره ایران دوباره بدتر خاکبرسر میشن خدا بدادشون برسه که نمیرسه خدا هم به فکر منفعت خودشه
اگر کل کوه ها درها و دشت های ایران تمه تبدیل به طلا نفت لیتیوم و بقیه منابع غنی و کمیاب جهان باشد هیچ منفعتی برای ملت ایران ندارد و همش تو جیب لابی های قدرت و دیگر کشورها مثل چین و روسیه اربابان هستش
اصلاً بیشعوری موج میزنه، عه، حالم به هم خورد.🤢🤮
لعنت به خود تحقیر ها
ممنون بابت مقاله خوب و روشنگرانه اتون
قرارداد 25 ساله هم مثل برجام تا روزی برقرار هست که تاثیری بر پایداری اقتصادی و رفاه مردم نداشته باشه و فقط باعث حفظ شرایط فعلی خاورمیانه و ثبات قیمت نفت بشه، هیچ چیز پوشیده و مخفی ای در این بین نیست که کسی ازش آگاه نباشه
دوستانی هم که جبهه گرفتن همه از ماهیتشون آگاهیم
متاسفانه سیاست حکام ایران حفظ این نظام بهرطریقی که هست.
برای پیشبرداهداف خودازهیچ کاری رویگردان نیستند.
بخاطرحفظ حکومت،خاک میدهندنفت وگازمیدهند،معادن را بقیمت مفت واگزارمیکنند.
سیاست حکام اسلحه بدست سیاست بسیارکثیفی ست .میتوان گفت کثیف ترین حکومت درطول تاریخ بشریت است
استاد ،کارشناس سیاسی،اگه آریایی بودی همچین حرفی نمیزدی،هیچ وقت چه در زمان کورش چه در زمان مهرداد خشایار شاه و…ایران غرور ملی کنار نداشت ،قرار نیست بخواطر هرچی بریم. دست تو دست آمریکا بذاریم باقیرت جان،،فکر کنم نمیدونی از تجاوزای سربازای آمریکایی به ژاپنیاو……سیاست کلی چین شبیه به ایران بر پایه برد برد،ولی اره تو سیاست تجارت ملی مهمه در وحله اول،راستی رشته دانشگاهی تون چیه؟
احسنت
جالبه اقرار میکنیم که دانش این کار رو نداریم و باید از خارج این دانش رو. وارد کنیم همون کاری که برای هسته ای شدن انجام دادیم و بقیه کارها مانند خودروسازی و بومی سازی پهپاد و . . . اونوقت یه مشت لاشخور دزد و اختلاسگر و خائن و منفعت طلبی و آقا زاده پرور و خودخواه و موقعیت طلب و کاسب تحریم و مدفوع ترامپ این بساط جنگهای سوری با دنیا رو علم کردند بر سر مردم نگون بدخت ایران هیهات هیهات هیهات.
بدترین حالت اینکه این معادن رو در اختیار چین و روسیه میزارید مستعمره بدبخت و بیچاره
با سلام و تبریک سال نو به همه مردم ایران و مسولان محترم کشور عزیزمان سال ۱۴۰۲ شروع پیشرفت و توسعه در همه زمینه ها باشد به نظر اینجانب باید قبل از اقدام ورود تکنولوژی و راهکارهایی از طریق شرکت های دانش بنیان جهت ایجاد خط تولید ، و خط تولید مشترک داخلی با کشور های دوست با کاربری های مختلف تشکیل دهیم و زمینه مطالعات راهبردی برای آینده فراهم کنیم.
و وای بحال ملت که دزدها و غارتگرها مصمم تر و حرصشون بیشتر و یوغ های گردن ملت محکمتر
ایکاشپیدانمیکردن،ایکاشدیگههیچیپیدانکن،،،اینا۱درصدمبهمردمنمیدن،تمام
بهبه آقای چین و روسیه تخریب محیط زیست ایران کی کامل میشه اگه کامل شد مهمونی دعوتتون کنیم دفعه بعد هم اگه اومدید ایران به جای خلیج فارس بگید خلیج عربی
میشه درخودروسازی ودربخش های نظامی مثل صنایع دفاع ارتش سپاه استفاده کرد وتولیدقایق ی تندروبرقی سپاه وهشومدسازی بی صدا کردن پهباد ی رادارگریزسپاه ارتش ازشون استفاده کرد قطا وبعدبه بخش مازادش برای صادرات فکرکرد
مسئولین عزیزشماروبخدا معادن ایران رو مثل حکومت قاجارمفت به خارجیهاندین. بدونیدتاریخ درموردشما مسئولین قضاوت میکند.لطفا خام فروشی نکنید.
البته از همین الان خام فروشی شروع نشود. همدانیها باید برای فرآوری و تولیدات ثانویه از آن، بیشتر برنامه ریزی کنند که برای پیشبرد اقتصاد آنجا و کل مملکت مفید باشد.
هر روز یه چیزی توی این مملکت کشف میشه، لیتیوم ، منابع گاز ، نفت ، طلا ، ثروت
و نتیجه
مردم عادی هر روز فقیرتر از دیروز
اینها برای شما نعمته برای مردم عادی نکبته
خداروشکر
یه دوزارش رو هم بگذارید کف دست مردم بدبخت
ناسلامتی اونها هم سهم دارن ، همش مال شما نیست که
والا
هر روز یه چیزی توی این مملکت کشف میشه، لیتیوم ، منابع گاز ، نفت ، طلا ، ثروت
و نتیجه
مردم عادی هر روز فقیرتر از دیروز
اینها برای شما نعمته برای مردم عادی نکبته
از ان حرفهای یابریدی پسند که در دروغهایتان استفاده ابزاری می کنید همین فقر و گرسنگی و .. است .
اگر اربابهای شما غربگرایان ایران را تحریم نکنند ، مشکلی در ایران نداریم .
از ان ایرانی های بی شرفی که هر روز برای تحریم ایران ، نامه حقارت و دریوزگی به غربی ها می نویسند و امضاهایشان هم موجود است ، بخواهید که دست از کار نجس وطن فروشی شان بردارند .
پس عمه من اختلاس میکنه؟
یه دوزارش رو هم بگذارید کف دست مردم بدبخت
ناسلامتی اونها هم سهم دارن ، همش مال شما نیست که
چقدر حقیر و بدبخت و وطن فروش هستید شما فسادطلبان ابله ، بسوزید که پاکسازی تون نزدیکه
داخل این متن نوشتین سیاست غیرمولد حکومت 😂😂 بیچاره های خود تحقیر این آخرین تلاش شما بود….. حداقل یه چیزی درباره حکومت اسلامی ایران بنویس که یه نفر باور کنه… این همه پیشرفت داشتیم این ها مولد نبوده؟ تا کی میخواییم این جور خودمون رو کوچک جلوه بدیم….
بله دقیقا. در خصوص برخورد غیرمولد حاکمیت با مواد معدنی و طبیعی هیچ جای بحثی نیست عزیز. آمار و ارقام هست. بزرگترین مثالش نفت. حالا شما وایستا ببین با لیتیوم برات خودرو برقی میسازن یا مفت تحویل کشور دوست و برادر چین میدن!
برجام یکی از خسارتهای محض شما بود .
بستن راکتورهای هسته ای و تحویل دادن اسامی دانشمندان تراز اول ایران کار شما بود .
اگر دولتهای احمدی نژاد و رییسی نبودند ، تا حالا کشور را به تجزیه شدن کشانده بودید .
خیلی وقیح و پررو تشریف دارید که خودتحقیری تان هر روز بیشتر می شود .
ارتباط صحبتای شما رو با حرفای خودم نفمیدم، خام فروشِ رانت خورِ عزیز!
شاهرخ قبول داری یک کافر مشرک هستی؟ برای همین کوری
اصلاً دوست داریم منابع رو تحویل دهیم به روسیه و چین
حالا به تو چه ربطی داره؟ سر پیازی یا ته پیازی؟
از همین نویسندگی یک حقوق و درآمد بخور نمیری تبلیغات هم داری
پس حرف گنده تر از دهنت و بیخود نزن که برای خودت دردسر درست کنی و کلاً از کار بی کار شوی
براتون متاسغم… خود تحقیر به شما میگن.
به نظر من باید از این فرصت بدست آمده نهایت استفاده رو ببریم
اگر این خبر تایید شود ایران به یک کشور راهبردی در علم و فناوری در دنیا تبدیل خواهد شد قطع یقین این ذخایر بیش از آنچه که اعلام شده کشف خواهد شد و این هدیه خداوندی را باید قدر بدانیم و شکر گذاری کنیم
قدرت سیاسی و نظامی کشور مترقی تر خواهد شد انشاء الله
اگه میخواستیم پیشرفت کنیم با همون پول نفت میشدیم
اینم مثل باقی ثروت های ایران میره تو جیب یه مشت …
یه نفر از آقا زاده ها میخوره گندش ده سال دیگه در میاد. متاسفانه مسولین به فکر جیب خودشون هستن تا پیشرفت کشور. هر دولتی میاد داردسته خودشو میاره و چون با اومدن دولت بعدی باید برن چه بسا به فکر منافع شخصی خودشون هستن تا فرصت از دست ندن. واسه همین به جایی نمیرسیم مردم افسرده غمگین مریض بیحال بدهکار……
چرا خوش بحال چین؟ وقتی قراره از ما بخره پس خوش بحال ایران
البته طبق معمول به ما که چیزی نمیرسه از پولش
معلوم نیست چی میشه این پولا
درد دارین
چرا خوش بحال چین
نوش جان ملت ایران
هیچیش به مردم ایران نمیرسه
سلام خوبه که ایران با کشور های اقتصادی تجارت داشته باشه شما هم از این مطالب تفرقه افکن و شایعه و کذب ننویسید
درود بر تجارت ایران و چین
امید است پیشرفت اقتصادی حاصل شود
درسته 4 تا ستون خرابه ازش باقی مونده ولی همان هم از بین رود کمر طاغوت شکسته خواهد شد.
چین خریدار لیتیوم هستش ان شاء الله که این معامله نهایی شود
تبریک به مقامات چین کمونیست بخاطر اینکه “گاو شیرده” خودشون رو پیدا کردن 😉😁 !!!
چین مگه مثل آمریکای عزیز شما غربگداها ، دنبال غارت کشورها است ؟
مگر آمریکا با سوریه و افغانستان و پاکستان و عراق و یمن و لیبی و سودان و کنگو و بولیوی و … قرارداد تجاری دارد ؟
آمریکا با جنگ افروزی و با وقاحت تمتم در حال غارت میلتها و کشورها هست و غربگداهای بیشعورش هم با افتحار کامنتهای لایق خودشان را می گذارند .
گاو شیرده شماها هستید که در هر کشوری حضور داشته باشید ، مردم از تعفن افکار خودتحقیرتان در امان نیستند .
جنابعالی فقط بشین و از زد و بندهای (توافق) 25 ساله که مفادش “سرّیه” و پیشرفت های خیالی کشور لذت ببر .
بخاطر خودتحقیرهایی مثل من فشار نخور . ساندیس بخور فشارت بیاد پایین .
چند سال پیش آمریکا تو ژاپن بمب اتم انداخت !!! بعد از اون اتفاق اگه ژاپن با آمریکا توافق نمیکرد و افکار افراطی مثل جنابعالی داشت و به دشمنی با آمریکا می پرداخت ، بازم اینقدر پیشرفت میکرد ؟ سطح رفاه مردم ژاپن و میزان تورم و میزان پیشرفت کشورشون الان چطوریه ؟
عقل و شعور امثال شما همینقدره که رابطه تجاری و دوستانه با آمریکا رو بردگی و حقارت تلقی میکنین .
درمورد کشورهایی هم که اسم بردی ، بجای نگاه کردن صدا و سیمای میلی ، خودت برو تحقیق کن که دلیل دخالت آمریکا رو بفهمی .
کشوری وجود نداره که همه ی اعمالش راست و درست باشن و هر کشوری برای منافع خودش هرکاری میکنه . آمریکا هم همینطوره . مذاکره با آمریکا هم بخاطر منافع کشور و مردمه . ولی یه عده مثل امثال شما بخاطر افکار افراطی و منافع شخصی شون کشور رو به این روز انداختن .
استاد ،کارشناس سیاسی،اگه آریایی بودی همچین حرفی نمیزدی،هیچ وقت چه در زمان کورش چه در زمان مهرداد خشایار شاه و…ایران غرور ملی کنار نداشت ،قرار نیست بخواطر هرچی بریم. دست تو دست آمریکا بذاریم باقیرت جان،،فکر کنم نمیدونی از تجاوزای سربازای آمریکایی به ژاپنیاو……سیاست کلی چین شبیه به ایران بر پایه برد برد،ولی اره تو سیاست تجارت ملی مهمه در وحله اول،راستی رشته دانشگاهی تون چیه؟
ژاپن کجا پیشرفته است؟ حتی یک گلوله اش هم متعلق به خودش نیست خوراک کثیف نجسی هم داره در خونه های 30 متری چوبی هم زندگی دارند
فقط 4 تا لوازم خانگی خوب داره و 4 تا ماشین
احسنت گل گفتی