اگر به علاقهمندان ژانر تاریخی فیلمهای سینمایی هستید در این نوشتار تکراتو که به معرفی بهترین فیلم های تاریخی ایرانی میپردازیم، همراه ما باشید.
ژانر تاریخی یکی از محبوبترین، جذابترین و البته سختترین ژانرها در سینماست. فیلم های ایرانی خوش ساختی که درون مایه آنها مضامین تاریخی است همیشه پرطرفدار بودهاند.
سینمای ایران فیلم های تاریخی مهم بسیاری دارد که برخی ار آنها یک واقعه تاریخی را در دل داستان فیلم به بهترین شکل بازگو میکنند و بعضی دیگر روایتگر زندگی فرد خاصی که در تاریخ نامش به دلیل مهمی ثبت شده هستند.
اگر میخواهید به دل تاریخ کهن ایران سفر کنید و شاهد زندگی بزرگان، پادشاهان و مردمان دورههای مختلف باشید، پیشنهاد میکنیم بهترین فیلم های تاریخی ایرانی که در این نوشتار به شما معرفی میکنیم را تماشا کنید.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های تاریخی ایرانی
همیشه تولید بهترین فیلمهای تاریخی ایران زمانبر و پرهزینه بوده است، اما کارگردانانی که به ژانر تاریخی علاقهمند بودند، سختی آن را به جان خریدند و عمر خود را صرف ساخت آثار فاخر و ماندگاری کردند.
کارگردانان مشهوری که با گذشت سالها هنوز هم نام و آثارشان در سینمای ایران میدرخشد. برای آشنایی با خلاصهای از داستان و عوامل بهترین فیلم های تاریخی ایرانی ، که به همت برجستهترین کارگردانان کشورمان ساخته شدهاند، تا پایان این نوشتار با ما باشید.
مرگ یزدگرد
- سال انتشار: 1360
- کارگردان: بهرام بیضایی
- تهیهکننده: بهرام بیضایی
- نویسنده: بهرام بیضایی
- بازیگران اصلی: سوسن تسلیمی، مهدی هاشمی، یاسمن آرامی، امین تارخ، محمود بهروزی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.3 از 10
خلاصه داستان: یزدگرد سوم به مرو میگریزد و بهطور ناشناس در آسیابی پنهان شده و پس مدتی کشته میشود. سردار سپاه شاه به آسیابی که یزدگرد در آن پناه گرفته میرود تا خانواده آسیابان را به جرم قتل پادشاه محاکمه کند اما آنچه از آسیابان، همسر و دخترشان در مورد مرگ یزدگرد میشنود باهم تعارض دارد.
این فیلم یکی از بهترین فیلم های تاریخی ایرانی است که بیضایی خلاقانه با بیان چندین روایت از یک واقعه، واحد نبودن تاریخ را به بهترین شکل نمایش میدهد.
سفیر
- سال انتشار: 1361
- کارگردان: فریبرز صالح
- نویسنده: فریبرز صالح، کیهان رهگذار
- بازیگران اصلی: فرامرز قریبیان، عزتالله مقبلی، جلال پیشواییان، کاظم افرندنیا
خلاصه داستان: قیس بن مسهر با نامهای از طرف امام حسین علیهالسلام برای سلیمان بن صرد خزاعی راهی کوفه میشود که در راه ماموران ابن زیاد حاکم کوفه دستگیر و زندانی میکنند. ابن زیاد برای آزادی او شرطی میگذارد، قیس آن را میپذیرد اما بعد خلاف آن عمل میکند.
بیشتر بخوانید:
بهترین کانال تلگرام دانلود فیلم و سریال ایرانی
سریال های شبکه نمایش خانگی 1401
کمال الملک
- سال ساخت: ۱۳۶۲
- نویسنده: علی حاتمی
- کارگردان: علی حاتمی
- تهیهکننده: حسین غفوری
- بازیگران: جمشید مشایخی، عزت الله انتظامی، علی نصیریان، داوود رشیدی، محمدعلی کشاورز
کمال الملک از برترین فیلم های سینمایی تاریخی ایران است که حاتمی به زیبایی زندگی کمال الملک نقاش برجسته ایرانی را به تصویر میکشید.
خلاصه داستان: محمد غفاری نقاش باشی دربار ناصرالدین شاه قاجار است او پس از چندی با ارائه آثار فاخر لقب کمال الملک میگیرد. در اتفاقی در هنگام کشیدن تابلو در تالار آینه، یکی از جواهرات تخت شاه گم میشود و کمال الملک به عنوان یکی از متهمان، توسط کامران میرزا بازجویی و به او اهانت میشود. اما بعد از مدتی سارقان را پیدا میکنند اما نقاش باشی از اهانتی که به او شده، رنجیده خاطر است.
کمال الملک پس از ترور ناصرالدین شاه و تاج گذاری مظفرالدین شاه برای تکمیل هنرش به اروپا میرود. سالها بعد با روی کار آمدن پهلوی، رضا شاه پیشنهاد همکاری میدهد اما ایشان نمیپذیرد و به همین خاطر به عراق تبعید میشود.
سرب
- سال انتشار: 1367
- کارگردان: مسعود کیمیایی
- نویسنده: مسعود کیمیایی
- تهیهکننده: محمدهاشم سبوکی
- بازیگران اصلی: امین تارخ، جمشید مشایخی، فریماه فرجامی، هادی اسلامی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.3 از 10
سرب یکی از بهترین فیلم های تاریخی ایرانی است که مسعود کیمیایی با ساخت آن توانست هنرمندانه و به شکلی غیرمستقیم به حوادث مربوط فلسطین و صهیونیسم بپردازد.
خلاصه داستان: یک زوج جوان یهودی به نامهای دانیال و مونس که در دههی سی در تهران زندگی میکنند مانند بسیاری از یهودیان قصد مهاجرت به سرزمین موعود را دارند. مخالفت سازمانی به نام هاگانا که یهودیان را بسیج میکند روبرو میشوند. یعقوب عموی دانیال به دست اعضای هاگانا کشته میشود.
میرزا محسن که مرد مومنی است به کمک مقتول میرود، اما به عنوان قاتل دستگیر شده و به زندانی میشود. در این میان نوری برادر میرزا محسن که خبرنگار است میخواهد دانیال و همسرش که قاتل را شناخته اند برای شهادت به دادگاه ببرد.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های کمدی ایرانی 1400
دلشدگان
- سال انتشار: 1370
- نویسنده: علی حاتمی
- کارگردان: علی حاتمی
- تهیهکننده: علی حاتمی
- بازیگران اصلی: اکبر عبدی، امین تارخ، حمید جبلی، محمدعلی کشاورز، لیلا حاتمی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.4 از 10
دلشدگان با روایت خلاقانه و هنرمندانهی علی حاتمی از سه داستان واقعی در دورهی قاجار یکی از بهترین فیلم تاریخ سینمای ایران و نیز بهترین فیلم های لیلا حاتمی به شمار میآید.
خلاصه داستان: در دورهی قاجار نوازندگان سازهای کلاسیک ایرانی برای انتشار نخستین رکوردشان به سفر فرانسه میروند. اتفاقهایی که در این سفر میافتد برای هر کدام از آن ها رخ میدهد در فیلم به تصویر کشیده میشود.
بازمانده (آخرین بازمانده)
- سال انتشار: 1373
- نویسنده: سیفالله داد
- کارگردان: سیفالله داد
- تهیهکنندگان: منوچهر محمدی، منوچهر عسگرینسب، سیفالله داد
- بازیگران اصلی: سلمی المصری، جیانا عید، جمال سلیمان، بسام کوسا، غسان مسعود، صباح برکات، علاءالدین کوکش
خلاصه داستان: دکتر سعید با همسرش لطیفه و نوزادشان فرهان در حیفا زندگی میکنند. دکتر سعید، شمعون همسایه و همبازی یهودی دوران کودکیش را حین بمب گذاری در یک قطار مشاهده کرد. دردسر او و خانواده هنگامی آغاز شد که پلیس را خبر کرد.
شمعون با تهدید از او میخواهد از حنیفا برود اما دکتر سعید امتناع میکند. صفیه (مادر دکتر) برای راضی کردن پسرش به ترک شهر، به حیفا میآید. اما دقیقا صبح روزی که قرار است خانواده دکتر شهر را ترک کنند، حیفا مورد هجوم صهیونیست ها قرار میگیرد و اتفاقهای تلخ و غیرقابل پیش بینی برای این خانواده رخ میدهد.
روز واقعه
- سال ساخت: 1373
- نویسنده: بهرام بیضایی
- کارگردان: شهرام اسدی
- بازیگران اصلی: علیرضا شجاعنوری، عزتالله انتظامی، جمشید مشایخی، مهدی فتحی، محمدعلی کشاورز، سعید نیکپور
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.2 از 10
روز واقعه یکی از برترین فیلم های تاریخی سینمای ایران بوده که با مضمونی مذهبی گره خورده است. این فیلم در سیزدهمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت جایزه بهترین فیلم شد.
خلاصه داستان: عبدالله جوانی مسیحی بوده که به تازگی به دین اسلام روی آورده است. او عاشق و دلباخته راحله، دختر زید شده است. عبدالله در روز عروسی با راحله ندایی میشنود که از او یاری میخواهد، عبدالله مراسم را رها میکند و به دنبال ندایی که او را فراخوانده میرود.
بیشتر بخوانید:
بهترین سریال های شبکه نمایش خانگی
بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب
مریم مقدس
- سال پخش: 1380
- کارگردان: شهریار بحرانی
- نویسنده: محمدسعید بهمنپور
- تهیهکننده: محسن علیاکبری
- بازیگران: شبنم قلیخانی، پرویز پورحسینی، محمد کاسبی، جعفر دهقان، زهرا سعیدی، مهدی فقیه
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.1 از 10
بحرانی در مریم مقدس که از بهترین فیلم های تاریخی مذهبی سینمای ایران است، یک داستان قرآنی را هنرمندانه روایت میکند و یکی از بهترین فیلم های مذهبی ایرانی است. با استقبال خوب مردم از این فیلم پس مدتی تلویزیون آن را به صورت یک سریال چند قسمتی پخش کرد. بازنویسی فیلمنامهی مجموعهی مریم مقدس را حسین پناهی و حسین نوری بز عهده داشتند.
خلاصه داستان: شانزده سال پیش از میلاد مسیح زمانی که مردم در انتظار تولد مسیح موعود هستند، فرزند عمران دختر میشود و مادرش نام مریم را برای فرزندش انتخاب میکند. او پیش از تولد نوزادش، عهد بسته که او را تا زمان بلوغ به خدمت در معبد مقدس بگمارد، اما تا آن زمان پای دختری به معبد باز نشده بود.
زکریا در برابر تمام مخالفتهای روحانیان یهودی تلاش میکند که مریم در معبد بماند. پس از الهاماتی که از سوی خدا به حضرت مریم میشود، توجه مردم به سوی او جلب میشوند. اما پس از یک اتفاق مریم از معبد رانده میشود. اما در این زمان از سوی خدا معجزهای رخ میدهد و مریم مقدس به حضرت مسیح را باردار میشود.
یتیم خانه ایران
- سال انتشار: 1395
- کارگردان: ابوالقاسم طالبی
- نویسنده: ابوالقاسم طالبی
- تهیهکننده: محمدرضا تخت کشیان
- بازیگران: علیرام نورایی، جعفر دهقان، قطبالدین صادقی، فرخ نعمتی، برایان طرفه، آهو خردمند، بهار محمدپور، علی شادمان
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6 از 10
طالبی کارگردان این فیلم تاریخی ایرانی درباره زمینه داستانی اثرش گفت بود: «این فیلم قصه مردم است. مردم کوچه و بازار. نه از شاه خبری در آن هست و نه دربار. قهرمانان فیلم، مردمی هستند که در آن زمان نان را با خاک اره می خوردند.»
خلاصه داستان: در سال 1295 تا 1300 که احمدشاه قاجار مملکت را رها کرد، قحطی و خشکسالی ایران در سالهای 1295 تا 1300 و در جریان جنگ اول جهانی و در زمان اشغال ایران به دست نیروهای بیگانه روس و انگلیس رخ داد. و نیمی از مردم ایران بر اثر قحطی از جان خود را از دست دادند.
استرداد
- سال انتشار: 1392
- نویسنده: علیرضا طالبزاده
- کارگردان: علی غفاری
- تهیهکننده: محسن علیاکبری
- بازیگران اصلی: فرهاد قائمیان، حمید فرخنژاد، بهنام تشکر، صالح میرزاآقایی
منتقدین بسیاری فیلم سینمایی استرداد را بهترین فیلم تاریخی ایرانی میدانند که توانسته بدون تحریف واقعیت ماجرا را نمایش دهد. فیلمبرداری استرداد در کشورهای روسیه، لهستان، ایران و ارمنستان انجام شد.
خلاصه داستان: در سال ۱۳۳۲ قرار بود یازده تن طلا توسط شوروی بابت بدهی از جنگ جهانی دوم به ایران داده شود. البته فیلم وقایع جنگ جهانی دوم و مسائلی که پای نیروهای متحدین و متفقین را به ایران باز کرد و در آن به پرداخت غرامت به ایران اشاره شد را نیز به تصویر میکشد.
رستاخیز
- سال تولید: 1392
- نویسنده: احمدرضا درویش
- کارگردان: احمدرضا درویش
- تهیهکننده: تقی علیقلیزاده، دلتا مدیا، آکوا فالز
- بازیگران اصلی: فرهاد قائمیان، حسن پورشیرازی، شقایق فراهانی، بابک حمیدیان، پوریا پورسرخ
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.4 از 10
یکی دیگر از مهمترین فیلم های سینمایی تاریخی ایران است که به روایت واقعه روز عاشورا میپردازد. درویش در اثرش به واقعیت پایبند بوده و اظهارنظر شخصی یا تحریف تاریخی در آن راهی ندارد. او با انتخاب درست بازیگران برای نقشهای اصلی باورپذیری بیشتری را به مخاطب القا میکند. این فیلم به علت نشان دادن چهرهی بازیگر نقش حضرت ابوالفضل مدتی توقیف بود؛ زیرا کارگردان حاضر به نورانی کردن صورت ایشان نبودند.
خلاصه داستان: پس از مرگ معاویه، یزید پسر او خلیفه مسلمین میشود و به فرماندار مدینه نامه مینویسد که از امام حسین علیه السلام نیز بیعت بگیرد. بکیر بن حر به عنوان پیک مخصوص دربار یزید مامور رساندن نامهی او به مدینه است. او که جوانی چابک و پرانرژی بوده و در جستجوی حقیقت است در مدینه متوجه میشود که در نامهای که حامل آن است فرمان کشتن امام حسین (ع) داده شده است. او در مکه با اندیشههای امام حسین آشنا میشود و در این میان حوادث دیگری رخ میدهد اما سرانجام حر و فرزندش تصمیم میگیرند که به اردوی حسین ابن علی پناه ببرند و همراه ایشان شهید میشوند.
بیشتر بخوانید:
چ
- سال انتشار: 1392
- نویسنده: ابراهیم حاتمیکیا
- کارگردان: ابراهیم حاتمیکیا
- تهیه کننده: بنیاد سینمایی فارابی، ابراهیم حاتمی کیا
- بازیگران اصلی: سعید راد، مریلا زارعی، فریبرز عربنیا، مهدی سلطانی، بابک حمیدیان
خلاصه داستان: مصطفی چمران از سوی دولت موقت ماموریت پیدا میکند به پاوه برود و به درگیریهای داخلی به وجود آمده در آنجا پایان دهد.
درگیری پیش آمده بین مردم پاوه، پیشمرگههای حزب دموکرات و رزمندگان پاسدار شکل گرفته و چمران باید با تکیه بر نگاه عرفانی و بینش صلحجویانهاش، در برابر جسارت و میل به عدالتطلبی اصغر وصالی که نماینده فرمانده پاسداران مستقر در پاوه است مقاومت کند و هم عنایتی رئیس کردهای شورشی را راضی کند که دست از درگیری بردارد.
محمد رسول الله (ص)
- سال انتشار: 1393
- نویسندگان: مجید مجیدی، کامبوزیا پرتوی، حمید امجد
- کارگردان: مجید مجیدی
- تهیهکننده: مؤسسه سینمایی نور تابان
- بازیگران اصلی: محسن تنابنده، مهدی پاکدل، رعنا آزادیور، ساره بیات، علیرضا شجاعنوری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.3 از 10
محمد رسول الله (ص) از برترین فیلمهای ژانر تاریخی سینمای ایران به شمار میآید که روایتگر زندگینامه حضرت محمد(ص) است. ابتدا قرار بود این فیلم در سه بخش ساخته شود. اما فقط بخش نخست آن یعنی زندگی حضرت محمد (ص) از کودکی تا نوجوانی در زمان پیش از ظهور اسلام به تصویر کشیده شده است.
خلاصه داستان: فیلم با نمایش محاصره مسلمانان در شعب ابیطالب آغاز میشود و در ادامه به پیش از میلاد پیامبر اسلام بازمیگردد. سپس به درگذشت مادر حضرت محمد در روستای ابواء و به دوران شیرخوارگی و خردسالی پیامبر در روستای سعدیه میپردازد. فیلم محمد رسولالله با نخستین سفر پیامبر به شام و رسیدن به صومعه بحیرا که راهبی مسیحی است به پایان میرسد. بحیرا همان کسی است که درباره ظهور آخرین پیامبر به ابوطالب بشارت میدهد.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم ها و سریال های پارسا پیروزفر
بهترین فیلم و سریال های زهرا امیرابراهیمی
ایستاده در غبار
- سال انتشار: 1395
- نویسنده: محمد حسین مهدویان
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- تهیهکننده: حبیبالله والینژاد
- بازیگران اصلی: هادی حجازیفر، امیرحسین هاشمی، ابراهیم امینی، عماد محمدی، سوده ازقندی
ایستاده در غبار یکی از فیلمهای ژانر تاریخی سینمای ایران است که در آن از صداها و تصاویر واقعی زیادی استفاده شده است. بههمین دلیل برخی آن را یک اثر مستند میدانند و برخی دیگر آن را فیلمی ارزشمند و شبیه به واقعیت میدانند. ایستاده در غبار فیلمی در خصوص زندگی، رشادت و مبارزات احمد متوسلیان است.
مهدویان کارگردان ایستاده درغبار تلاش کرد تا در این فیلم سینمایی شخصیت احمد متوسلیان را بسیار باورپذیر و نزدیک به شخصیت واقعی خودشان بسازد.
خلاصه داستان: احمد متوسلیان که دوران نوجوانیاش را در سکوت سپری کرده و اکنون در جوانی، فرمانده لشکری میشود که باید در دروازههای خرمشهر با دشمن مقابله کند. اما سرنوشت ایشان فرسنگها دورتر از ایران رقم میخورد.
ماجرای نیمروز
- سال انتشار: 1395
- نویسندگان: ابراهیم امینی، محمدحسین مهدویان
- کارگردان: محمدحسین مهدویان
- تهیهکننده: سید محمود رضوی
- بازیگران اصلی: هادی حجازیفر، احمد مهرانفر، جواد عزتی، مهدی پاکدل، حسین مهری
ماجرای نیمروز در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم جشنواره، سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه ملی و سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را دریافت کرد. همچنین بهزاد جعفری طادی موفق به دریافت سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه و لباس شد.
خلاصه داستان: پس از برکناری ابوالحسن بنیصدر از ریاست جمهوری توسط مجلس شورای اسلامی، درگیریها و ترورها به دست گروه مجاهدین شدت میگیرند. پس از تلاش بسیار نیروهای خودی توانستند در مقابل عملیات مجاهدین به پیروز برسند.
سوالات متداول
بهترین فیلم های تاریخی ایرانی که درون مایهای مذهبی دارند، کدامند؟
روز واقعه، محمد رسول الله، سفیر، مریم مقدس، رستاخیز از بهترین فیلم های سینمایی تاریخی ایران هستند.
کدام فیلم های سینمایی تاریخی ایران به موضوع جنگ پرداختهاند؟
ماجرای نیمروز و ایستاده در غبار از بهترین فیلم های تاریخی ایرانی هستند که جنگ نیز پرداختهاند.
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های عاشقانه 2022
- بهترین فیلم های نوید محمدزاده
- بهترین فیلم های کمدی 2022
- بهترین فیلم های بهروز وثوقی
- بهترین سریال های 1400
نظر شما در خصوص بهترین فیلم های تاریخی ایرانی چیست؟ آیا فیلم یا سریال دیگری را میشناسید که در این لیست قرار بگیرد؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید.