جدیدترین شگفتآوریهای کرونا، قطع عضو در مبتلایان کووید 19 دیده شده است. در این مطلب تکراتو دلایل این عارضه را بررسی میکنیم.
پس از گذشت تقریبا سه هفته در بخش مراقبتهای ویژه، پزشکان مجبور شدند پای راست بازیگر تلویزیونی، نیک کوردورو، را قطع کنند. جریان خون این مرد 41 ساله، توسط یک لخته خونی با مشکل مواجه شده بود؛ یکی دیگر از عوارض خطرناک بیماری که توسط چین، اروپا و ایالات متحده نیز گزارش شده است.
اینگونه حوادث ترومبوتیک به دلایل مختلف در بیماران بخش مراقبتهای ویژه رخ میدهند؛ اما طبق گزارشات، میزان آن در بین مبتلایان کووید-19 به مراتب بالاتر از حد انتظار است. چرا ویروس کرونای جدید (SARS-Cov-2) به چنین عارضهای منتج میشود؟ با بررسی بیشتر این مطلب با تکراتو همراه باشید!
بیشتر بخوانید:
قطع عضو در مبتلایان کووید 19 به چه علت است؟
پزشک بخش مراقبتهای ویژه مرکز پزشکی لانگون NYU، شری بروسناهان، گفت:
ما یک بیمار 40 ساله در بخش مراقبتهای ویژه داریم که لختههای خونی در انگشتان او دیده میشود. طوری که به نظر میرسد این بیمار انگشت خود را از دست خواهد داد. اما هیچ دلیل دیگری برای این اتفاق، در اثر کووید-19، وجود ندارد.
در یکی از موارد قطع عضو در مبتلایان کووید 19 مربوط به هر دو دست و هر دو پا بود. یکی از این بیماران از عدم جریان خون در هر دو پا و هر دو دست رنج میبرد؛ و به نظر میرسد پزشکان مجبور به قطع عضو شوند؛ و یا ممکن است رگهای خونی چنان آسیب ببینند که اندامها از کار بیفتند.
لختههای خون فقط به دست و پای افراد آسیب نمیرسانند؛ بلکه میتوانند به سمت ریه، قلب یا مغز بروند و موجب آمبولی شدید ریه، حملات قلبی و سکته مغزی شوند.
پژوهش تخیر در هلند نشان داد که از 184 بیمار، 31 درصد دچار عوارض ترومبوتیک میشوند؛ رقمی که محققان آن را بسیار زیاد میدانند.
دلیل چنین اتفاقی چیست؟
بهنود بیگدلی، پزشکی در بیمارستان نیویورک، یک کنسرسیوم بینالمللی از متخصصان را برای بررسی این موضوع جمع کرد و یافتههای آنان در مجله دانشکده قلب و عروق آمریکا منتشر شد. کارشناسان دریافتند که این خطرات به حدی زیاد است که حتی ممکن است بیماران کووید-19 پیش از انجام آزمایشات تصویربرداری، نیاز به رقیقکننده خون و پیشگیری از لخته شدن خون داشته باشند.
چه چیزی دقیقا باعث چنین عارضهای میشود؟ هنوز به طور کال مشخص نشده است اما دکتر بیگدلی، چندین توضیح احتمالی میدهد. افرادی که به کووید-19 نوع شدید مبتلا میشوند، اغلب مبتلا به بیماری،های زمینهای، نظیر بیماری قلبی یا ریوی، هستند که همین موضوع آنان را با ریسک بیشتر لختههای خونی مواجه میکند.
بیشتر بخوانید:
- معرفی، بررسی و سوالات متداول در مورد اپلیکیشن شاد
- ایمنی گله ای یا ایمنی جمعی چیست؟
- تقویت سیستم ایمنی بدن با تغذیه
- بهترین اپلیکیشن های ورزشی
مورد بعدی این است که افراد تحت مراقبتهای ویژه، مدت زیادی در یک حالت باقی میمانند و حرکت نمیکنند؛ این میتواند از دلایل ایجاد لختههای خونی باشد.
هماکنون، مشخص شده است که بیماری کووید-19 با یک واکنش ایمنی به نام طوفان سیتوکین همراه است و برخی تحقیقات نشان دادهاند که این واکنش، با لخته شدن خون مرتبط است.
همچنین ممکن است خود ویروس موجب انعقاد خون شود که این مورد در سایر بیماریهای ویروسی نیز سابقه دارد. هفته گذشته مقالهای در مجله The Lancet نشان داد که ویروس میتواند لایه سلولی داخلی اندامها و رگهای خونی را آلوده کند؛ این موضوع، از نظر تئوری، میتواند در فرایند لخته شدن خون مؤثر باشد.
لخته های خونی بسیار کوچک
به گفته بروسناهان، رقیقکنندههایی مانند هپارین در برخی بیماران مؤثر هستند؛ اما برای همه بیماران عمل نمیکنند؛ چرا که گاهی این لختههای خونی بسیار کوچک میباشند. او گفت:«میکرولختههای زیادی وجود دارند، اما دقیقا نمیدانیم که در کدام قسمت از بدن هستند.»
کالبدشکافی ریههای برخی افراد را پر از صدها میکرولخته نشان داده است. پزشک مراقبتهای ویژه در بیمارستان جانبازان نظامی، سسیلیا میرانت، گفت:
ریههای پر از میکرولخته به ما کمک کرد که بفهمیم چرا دستگاه ونتیلاتور، برای برخی بیماران با کمبود اکسیژن خون، مؤثر نمیباشد.
در اوایل شروع همهگیری، پزشکان این بیماران را مطابق پروتکلهای ایجادشده برای سندرم حاد تنفسی، بعضا با عنوان ریه مرطوب، معالجه میکردند. اما در بعضی موارد، این به این دلیل نیست که ریهها با آب اشغال شدهاند؛ بلکه به دلیل وجود میکرولختههایی است که گردش خون را مسدود میکنند و خون، با اکسیژنی کمتر از حد معمول، از ریه خارج میشود.
تنها کمتر از پنج ماه از بروز این بیماری در ووهان چین میگذرد و پزشکان هر روز اطلاعات بیشتری در این مورد کسب میکنند. این عوارض گیجکننده متخصصان را شگفتزده نمیکنند؛ بلکه آنها سعی میکنند با شناخت این عوارض، به کنترل پاندمی کمک کنند.
بیشتر بخوانید:
- ارسال ویدئو با حجم بالا از طریق واتس اپ
- تلگرام آلفا (Telegram Alpha) بدون فیلتر برای دسکتاپ
- چگونه آیفون خود را به عنوان یک هات اسپات وای فای موبایل تنظیم کنیم
- آموزش کار با اسنپ چت
- بیشترین فالوور اینستاگرام در سال 2020
.
منبع: medicalxpress