مهرجویی یکی از فیلمسازان مشهور و از چهرههای اصلی موج نوی سینمای ایران است. ما در این نوشتار به معرفی بهترین فیلم های داریوش مهرجویی پرداختهایم.
داریوش مهرجویی در هفدهم آذر ماه سال ۱۳۱۸ در تهران به دنیا آمد. در سال 1335 وقتی هفده ساله و علاقهمند به سینما بود، به آموختن زبان انگلیسی پرداخت تا بتواند درک بهتری از فیلمهای روز جهان داشته باشد.
همسر اول داریوش مهرجویی، فریار جواهریان، یکی از مهندسین معمار نامی ایران بوده است. ثمرهی زندگی مشترک آنها دو فرزند با نامهای مریم و صفا بود. مهرجویی پس از جدایی با وحیده محمدی فر ازدواج کرد و حاصل ازدواج آنها دختری به نام مونا است.
داریوش مهرجویی در سی سالگی با ساخت فیلم گاو در عرضهی هنر کشورمان درخشید. او برای این فیلم جوایز با ارزشی را در جشنوارههای بینالمللی به ارمغان آورد و سینمای ایران را به عنوان سینمایی اندیشهورز و متفکر به منتقدان جهانی معرفی کرد.
بهترین فیلم های داریوش مهرجویی
مهرجویی پس از پایان تحصیلات مقدماتی در تهران، به مدت یک سال در هتل آتلانتیک مدیر شد و سپس زمانی که بیست ساله بود برای ادامهی تحصیل به کالیفرنیا رفت. وی نخست به خواندن سینما پرداخت اما خیلی زود سینما را رها کرد و به فلسفه روی آورد و توانست در سال ۱۳۴۴ از دانشگاه یوسیالای لیسانس فلسفه را دریافت کند.
ایشان در 26 سالگی سردبیر نشریهی پارس ریویو در لسآنجلس بود. در 27 سالگی به تهران بازگشت و در سال ۱۳۴۶ زمانی که 28 ساله بود، نخستین فیلم خود به نام الماس ۳۳ را که فیلمی پرهزینه در آن سالها بود را ساخت، اما مورد توجه منتقدین قرار نگرفت و فروشی خوبی هم نداشت.
براساس یک نظرسنجی که در سال ۱۳۸۳انجام گرفت، مهرجویی با خلق هفت شخصیت، در آفرینش شخصیتهای ماندگار سینمای ایران بیشترین تاثیر را داشته است. با توجه به همین نظرسنجی شخصیت هامون در فیلمی به همین نام ، ماندگارترین شخصیت در تاریخ سینمای ایران لقب گرفت.
مهرجویی کارگردان با تجربه و متفکر ایرانی بارها به عنوان یکی از برترین فیلمسازان تاریخ سینمای ایران انتخاب شده است. در سال ۱۳۹۳ از سوی سفیر فرانسه جایزه شوالیه ادب و هنر فرانسه به داریوش مهرجویی اهدا شد. او در نظرسنجی سال ۱۳۹۸ مجلهی فیلم به عنوان بهترین کارگردان تاریخ سینمای ایران انتخاب شد.
آنچه از فیلمهای مهرجویی دریافت میشود این است که این کارگردان پرآوازه ایران در هر دهه از زندگیاش، مسیر تازهای را برای ادامهی فعالیت هنری خود در پیش گرفته است، و این تفاوت مسیرها در آثار او چنان مشهود بوده که میتوان گفت سینمای مهرجویی سیساله با هفتادساله تفاوتهای بسیاری دارد.
ما در این نوشتار تکراتو به بهانهی اکران لامینور فیلم جدید مهرجویی در اردیبهشت امسال، به معرفی بهترین فیلم های داریوش مهرجویی میپردازیم. تا پایان همراه ما باشید.
لامینور
- تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۴۰۱
- تهیهکننده: رضا درمیشیان
- نویسنده: داریوش مهرجویی، وحیده محمدیفر
- بازیگران: علی نصیریان، پردیس احمدیه، عزتالله رمضانی فر، علی مصفا، سیامک انصاری
- موسیقی: کریستف رضاعی
- فیلمبردار: بهرام بدخشانی
- تدوینگر: هایده صفییاری
مهرجویی پس از شش سال دوری از سینما با ساخت فیلم لامینور ( به معنای نخستین گام و آکوردی که هنرجویان گیتار فرا میگیرند.) به سینما بازگشت. علی نصیریان و عزتالله رمضانیفر پس از 40 سال برای لامینور دوباره جلوی دوربین مهرجویی به نقشآفرینی پرداختند.
حواشی زیادی برای اکران فیلم جدید مهرجویی پیش آمد تا سرانجام اوایل اردیبهشت روی پرده رفت و به یکی از بهترین فیلم های ایرانی 1401 تبدیل شد.
خلاصه داستان: لامینور در ژانر درام و اجتماعی ساخته شده و درباره یک دختر نوازنده و عاشق موسیقی است. چالش بزرگ فیلم از علاقه و پشتکار این دختر به نواختن ساز و برگزار نمودن کنسرت خصوصی آغاز میشود.
بیشتر بخوانید:
بهترین کانال تلگرام دانلود فیلم و سریال ایرانی
نارنجیپوش
- تاریخ انتشار: 1390
- تهیهکننده: داریوش مهرجویی
- نویسنده: داریوش مهرجویی، وحیده محمدیفر
- بازیگران: حامد بهداد، لیلا حاتمی، میترا حجار، طناز طباطبایی، فردوس کاویانی، همایون ارشادی، اردشیر رستمی
- فیلمبردار: فرخ مجیدی
- تدوینگر: هایده صفییاری
این فیلم که در ژانر کمدی سیاه ساخته شده است، موفق به دریافت جایزه ویژه هیئت داوران و جایزه بهترین تدوین در سی امین دورهی جشنواره فیلم فجر شد.
خلاصه داستان: نارنجی پوش دربارهی زندگی حامد آبان عکاس معروف بوده که با ورود خانم نوایی، معلم خصوصی پسرش، سبک زندگیش را تغییر میدهد و حتی کار این عکاس تا رفتگری پیش میرود و معروف به نارنجی پوش لیسانسه میشود. این شرایط همسر او (نهال) که از این تغییرات او خشمگین است از خارج کشور برمیگردد و اتفاقات جالبی برای آنها رخ میدهد.
سنتوری
- تاریخ انتشار: ۱۳۸۹
- تهیهکنندگان: فرامرز فرازمند، اریوش مهرجویی
- نویسندگان: وحیده محمدیفر، داریوش مهرجویی
- بازیگران: بهرام رادان، گلشیفته فراهانی، مسعود رایگان، رؤیا تیموریان، مائده طهماسبی، نادر سلیمانی، مهیار پورحسابی
- موسیقی: محسن چاوشی، اردوان کامکار
- فیلمبردار: تورج منصوری
- تدوینگر: مهدی حسینیوند
سنتوری یا علی سنتوری در ژانر درام و اجتماعی بوده که رویکردی انتقادی دارد و تم اصلی آن تضاد سنت و مدرنیته در جامعه است. موضوع محوری آن سقوط هنرمند و خودویرانگریش درون جامعهای است که به هنرمند و هنر واقعی بها نمیدهد و او را همیشه سرکوب میکند.
این فیلم برداشتی آزاد از عقاید یک دلقک نوشته هاینریش بل است. مهرجویی برای این فیلم در بیست و پنجمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را گرفت. همچنین بهرام رادان برای بازی در سنتوری برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد از همین جشنواره شد. این فیلم یکی از بهترین فیلم های گلشیفته فراهانی هم محسوب میشود.
خلاصه داستان: علی، نوازنده بااستعداد سنتور و خواننده محبوب جوانان، در اوج شهرت گرفتار مواد مخدر شده و به بیراهه میرود. در این میان هنگامی که هانیه (عشق علی) میبیند علی در بند اعتیاد گرفتار شده، او را ترک میکند.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های کمدی ایرانی 1400
مهمان مامان
- سال انتشار: ۱۳۸۳
- تهیهکننده: داریوش مهرجویی
- نویسنده: داریوش مهرجویی، وحیده محمدیفر، هوشنگ مرادی کرمانی
- بازیگران: گلاب آدینه، پارسا پیروزفر، امین حیایی، حسن پورشیرازی، نسرین مقانلو، ملیکا شریفینیا، علیرضا جعفری، ژاله علو
- فیلمبردار: تورج منصوری
- تدوینگر: مهدی حسینیوند
مهمان مامان هجدهمین فیلم بلند داریوش مهرجویی بوده که در ژانر کمدی خانوادگی که برپایه کتاب مهمان مامان هوشنگ مرادی کرمانی ساخته شده است. این فیلم از سوی مردم و منتقدین با استقبال خوبی روبرو شد و در بیست و دومین دوره جشنواره فیلم فجر، سیمرغ بلورین بهترین فیلم را دریافت کرد.
خلاصه داستان: تازه عروس و دامادی سرزده به مهمانی خانوادهی آبرومند میروند. اما چون وضع مالی این خانواده خوب نیست، همسایهها با نوع دوستی و مهربانی تلاش میکنند تا آبروی صاحبخانه حفظ شود.
درخت گلابی
- سال انتشار: 1376
- تهیهکننده: فرامرز فرازمند، داریوش مهرجویی
- نویسنده: داریوش مهرجویی
- بازیگران: همایون ارشادی، گلشیفته فراهانی، نعمتالله گرجی، عباس شادروان، شهرام حقیقتدوست
- فیلمبردار: محمود کلاری
- تدوینگر: مصطفی خرقهپوش
این فیلم در ژانر درام عاشقانه و بر اساس طرحی از گلی ترقی ساخته شده است. درخت گلابی پس از گذشت سالها از ساختش هنوز هم یکی از بهترین فیلم های عاشقانه ایرانی و نیز جزو بهترین فیلم های داریوش مهرجویی به شمار میرود.
خلاصه داستان: یک نویسنده برای به پایان رساندن اثر جدید خود، به باغ پدریش در دماوند میرود. باغ درخت گلابی قدیمی که برای او خاطرات سالهای دور را زنده میکند.
درختان این باغ میوه ندادهاند و باغبانان از او میخواهند که در یک مراسمی آیینی برای ترساندن درخت و به بار نشستن آن شرکت کند. او در این میان به مرور خاطرات دورهی نوجوانی خود میپردازد، و به یاد میآورد زمانی که عاشق و شیفته دختر عمه اش بوده است و سپس اتفاقاتی که باعث شد تا عشق آنها به سرانجام نیکی نرسد را مرور میکند.
لیلا
- تاریخ انتشار: ۱۳۷۶
- تهیهکننده: داریوش مهرجویی، فرامرز فرازمند
- نویسنده: داریوش مهرجویی بر پایه داستانی از مهناز انصاریان
- بازیگران: لیلا حاتمی، علی مصفا، جمیله شیخی، محمدرضا شریفینیا، توران مهرزاد، امیر پایور
- موسیقی: کیوان جهانشاهی، فریدون شهبازیان
- فیلمبردار: محمود کلاری
- تدوینگر: مصطفی خرقهپوش
لیلا در ژانر درام و خانوادگی ساخته شده است. این فیلم از بهترین فیلم های لیلا حاتمی به شمار میآید که به عنوان بهترین فیلم سال در دوازدهمین دورهی منتخب نویسندگان و منتقدان در سال ۱۳۷۶ انتخاب شد. فیلم لیلا را میتوان به نوعی کاملکننده سهگانه سارا و پری دانست.
خلاصه داستان: لیلا و رضا عاشقانه با هم ازدواج میکنند. پس از گذشت چند سال از ازدواج، آنها در مییابند که نمیتوانند صاحب فرزند شوند. با اینکه این مشکل برای رضا بیاهمیت است اما وقتی تحت فشارهای روانی مادر و خواهرانش قرار می گیرند لیلا مجبور میشود به ازدواج مجدد همسرش رضایت دهد. اما سرانجام ازدواج دوم رضا پس اتفاقاتی که میافتد به طلاق ختم میشود.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های علمی تخیلی 2022
پری
- تاریخ انتشار: ۱۳۷3
- تهیهکننده: امیرحسین شریفی
نویسنده: داریوش مهرجویی - بازیگران: نیکی کریمی: خسرو شکیبایی، علی مصفا، توران مهرزاد، فرهاد جم، پارسا پیروزفر
- موسیقی: کیوان جهانشاهی
- فیلمبردار: علیرضا زریندست
- تدوینگر: حسن حسندوست
پری فیلمی اقتباسی از رمان فرانی و زویی و داستانکوتاه یک روزِ خوش برای موزماهی، نوشتهی جروم دیوید سالینجر است. پری یکی از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی بوده که در ژانر اجتماعی درام، عاشقانه ساخته شده است.
خلاصه داستان: یک دختر دانشجوی ممتاز و زیبا با نام پری، با خواندن یک کتاب عجیب درگیر تحولات فکری میشود. این کتاب متعلق به برادر بزرگتر او اسد بوده که در سانحهی آتشسوزی کلبهاش فوت کرده است.
پس از مطالعه کتاب از زندگی معمولی دل میبرد و در وادی غمانگیز و دردناک پریشانی سرگردان میشود. در این میان برادر دیگر او در تلاش است تا او را از پریشانی نجات دهد.
سارا
- تهیهکنندگان: هاشم سیفی، داریوش مهرجویی، محمدعلی سلطان زاده
- نویسنده: داریوش مهرجویی
- بازیگران: نیکی کریمی، امین تارخ، خسرو شکیبایی، یاسمین ملکنصر، فرامرز روشنایی
- موسیقی: فیلیپ گلاس
- فیلمبردار: محمود کلاری
- تدوینگر: حسن حسندوست
- تاریخهای انتشار: ۱۳۷۱
داستان فیلم سارا اقتباسی از نمایشنامه خانه عروسک اثر هنریک ایبسن است. این فیلم از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی به شمار میآید و یکی از بارزترین فیلمهای او دربارهی زنان است. سارا یکی از مهمترین فیلمهای سینمای ایران است که در جشنوارههای بینالمللی هم خوش درخشید.
برنده سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه از یازدهمین جشنواره فیلم فجر، برنده جایزه صدف طلایی بهترین فیلم در چهل و یکمین جشنواره فیلم سنسباستین، اسپانیا، برنده جایزه بالن نقرهای بهترین فیلم جشنواره سه قاره، فرانسه، برنده جایزه بهترین فیلم از نگاه تماشاگران در جشنواره سه قاره، فرانسه، نامزد جایزه بالن طلایی بهترین فیلم جشنواره سه قاره، فرانسه، برنده جایزه از هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم سائو پائولو، برزیل؛ آنچه خواندید تنها بخشی از جوایز این فیلم موفق بود. فیلم سارا با داستانی جذاب هنوز هم دیدنی است.
خلاصه داستان: حسام برای درمان مجبور به سفر خارج از کشور میشود. سارا همسر او هزینهی سفر او را میپردازد و میگوید که این پول ارثیه بوده که از پدرش به او رسیده است. حسام پس طی یک دروه بیماری، بهبود مییابد. در این میان سارا بی آنکه همسرش بداند، با کار سخت و مداوم خیاطی تلاش دارد بدهیهایش را پرداخت کند. اما اتفاقهای غیرقابل پیشبینی او را دچار چالش میکند.
بیشتر بخوانید:
هامون
- تاریخ انتشار: ۱۳۶۸
- تهیهکنندگان: داریوش مهرجویی، محمدعلی سلطان زاده، هارون یشایایی
- نویسنده: داریوش مهرجویی
- بازیگران: خسرو شکیبایی، عزتالله انتظامی، حسین سرشار، بیتا فرهی، جلال مقدم، فتحعلی اویسی
- موسیقی: ناصر چشمآذر (براساس تمهایی از یوهان سباستیان باخ)
- فیلمبردار: تورج منصوری
- تدوینگر: حسن حسندوست
هامون فیلمی اجتماعی و سورئالیستی است. این اثر مهرجویی با نقدها و حواشی زیاد داشت، اما توانست با کسب پنج سیمرغ بلورین (سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی، فیلمنامه، فیلمبرداری، نقش اول مرد، و بهترین تدوین) و نیز دریافت جایزه ویژه هیئت داوران فاتح جشنواره شود. همچنین شخصیت حمید هامون از سوی مجله فیلم به عنوان برترین شخصیت تاریخ سینمای ایران انتخاب شد.
خلاصه داستان: حمید هامون و همسرش، مهشید، با هم تفاهم ندارند به مرور زندگی کابوس گونهی خود میپردازند. هامون مشغول نگارش رسالهاش با موضوع عشق و ایمان است و همزمان در پی دوست قدیمی و مرادش علی عابدینی هم میگردد.
هامون خانهاش را ترک میکند و به دنبال شکایتهایی که از وی شده، خود را به امواج دریا میسپارد، اما عابدینی دوست قدیمیش او را نجات میدهد.
اجارهنشینها
- تاریخ انتشار: ۱۳۶۶
- تهیهکنندگان: هارون یشایائی و محمدعلی سلطانزاده
- نویسنده: داریوش مهرجویی
- بازیگران: عزت الله انتظامی، اکبر عبدی، حسین سرشار، حمیده خیرآبادی، رضا رویگری
- موسیقی: ناصر چشمآذر
- فیلمبردار: حسن قلیزاده
- تدوینگر: حسن حسندوس
اجارهنشینها فیلمی در ژانر کمدی-درام بوده بر اساس نظرسنجی ماهنامه فیلم از بین منتقدان سینمایی در فهرست فیلمهای برتر تاریخ سینمای ایران قرار گرفته است. این فیلم به پرفروشترین فیلم آن سال نیز تبدیل شد.
اجارهنشینها بسیار متفاوت با فیلمهای کلیشهای و شعارزده آن زمان سینمای ایران ساخته شد. در این اثر مهرجویی ارجاعات سیاسی و اجتماعی فراوان دیده میشد.
خلاصه داستان: در یک ساختمان قدیمی و فرسوده چهار طبقه که در حاشیه شهر قرار دارد، چهار خانواده زندگی میکنند.مباشر و نماینده قانونی خانواده که در طبقه اول ساکن است. خانه نیاز به تعمیرات اساسی دارد اما بیتوجهی عباس آقا، مباشر که تصمیم دارد در نبود وارث یا وارثان این خانه را تصاحب کند، باعث اتفاقاتی غیرقابل پیشبینی میشود.
دایره مینا
- تاریخ انتشار: ۲۳ فرودین ۱۳۵۷
- کارگردان: داریوش مهرجویی
- تهیهکنندگان: پرویز صیاد، ملکساسان ویسی، بهمن فرمانآرا
- نویسنده: داریوش مهرجویی بر اساس داستان کوتاه آشغالدونی نوشتهی غلامحسین ساعدی
- بازیگران: سعید کنگرانی، عزتالله انتظامی, علی نصیریان، فروزان، بهمن فرسی، اسماعیل محمدی
- فیلمبردار: هوشنگ بهارلو
- تدوینگر: طلعت میرفندرسکی
دایرهی مینا پنجمین فیلم داریوش مهرجویی سه سال توقیف بود و سرانجام در سال ۱۳۵۶ پروانهی نمایش گرفت. این اثر مهرجویی یکی بهترین فیلم های داریوش مهرجویی به شمار میرود که در جشنواره پاریس در ۱۹۷۷و پس از آن در جشنوارهی برلین به نمایش درآمد و موفق به دریافت جوایزی از این دو جشنواره شد.
موضوع متفاوت و جسورانه دایرهی مینا زمینهساز تاسیس سازمان انتقال خون ایران شد.
خلاصه داستان: پسر جوانی به نام علی برای درمان بیماری پدرش، او را به بیمارستان بزرگی میبرد اما چون نمیتواند هزینه بستری پدرش را بدهد، او را بستری نمیکنند. چند روزی را میگذرد تا این که با شخصی به نام سامری روبهرو میشوند.
پدر علی از سامری کمک میخواهد، او به پدر و پسر میگوید که اگر میخواهند خیلی آسان پول زیادی به دست آورند فردای آن روز، ساعت شش صبح سر چهارراه منتظر او باشند. روز بعد سامری آنها را به جایی میبرد تا خونشان را بفروشند، و این آغاز ماجراهای فیلم میشود.
گاو
- سال انتشار: 1348
- فیلمنامهنویس: داریوش مهرجویی، غلامحسین ساعدی
- بازیگران: عزتالله انتظامی، علی نصیریان، جعفر والی، جمشید مشایخی،فیروز بهجتمحمدی، عزتالله رمضانیفر
- موسیقی: هرمز فرهت
- فیلمبردار: فریدون قوانلو، محمود نوربخش
- تدوینگر: زری خلج
گاو براساس قصهی گاو از کتاب عزاداران بَیَل نوشته غلامحسین ساعدی ساخته شد. فیلم گاو از بهترین فیلم های قدیمی ایرانی قبل از انقلاب و موج نوی سینمای ایران بود که در غرب و اروپا مورد توجه و تحسین قرار گرفت. گاو یکی از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی است که جایزهی فیپرشی جشنواره فیلم ونیز در سال ۱۹۷۱ را دریافت کرد.
این اثر اولین بار در جشنواره فیلم ونیز، بدون زیرنویس انگلیسی روی پرده سینما رفت و پس از آن در جشنوارههای کن، برلین، مسکو، لندن، لسآنجلس و دیگر جشنوارهها نیز به نمایش درآمد.
خلاصه داستان: همهی امید زندگی مش حسن گاوش که علاوه بر امرار معاش خانواده خود، افراد روستا را نیز بهرهمند میسازد. مش حسن دلبستگی و وابستگی خاصی به این گاو دارد. اما روزی که او به شهر رفته، گاوش به دلیل نامعلومی میمیرد و اهالی روستا با موافقت همسر مش حسن نعش گاو را در چاه روستا میاندازند.
هنگامی که مش حسن از شهر برمیگردد، همهی اهل روستا وانمود میکنند که گاو گریخته است، او مش حسن باور نمیکند و اتفاقهای عجیبی برای او رخ میدهد.
سوالات متداول
بهترین فیلم های داریوش مهرجویی کدامند؟
گاو، هامون، سارا، دایره مینا، پری، سنتوری، اجارهنشینها و نارنجی پوش از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی به شمار میروند.
جدیدترین فیلم داریوش مهرچویی چیست؟
لامینور که فیلمی دربارهی موسیقی است، جدیدترین اثر مهرجویی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید:
- بهترین فیلم های نوید محمدزاده
- بهترین فیلم های بهروز وثوقی
- بهترین فیلم های 2022
- بهترین فیلم های اکشن 2022
- بهترین فیلم های عاشقانه 2022
- بهترین انیمیشن های 2022
نظر شما در خصوص بهترین فیلم های داریوش مهرجویی چیست؟ آیا فیلم دیگری را میشناسید که در این لیست قرار بگیرد؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید.
{“@context”:”https://schema.org”,”@type”:”FAQPage”,”mainEntity”:[{“@type”:”Question”,”name”:”بهترین فیلم های داریوش مهرجویی کدامند؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”گاو، هامون، سارا، دایره مینا، پری، سنتوری، اجارهنشینها و نارنجی پوش از بهترین فیلم های داریوش مهرجویی به شمار میروند.”}},{“@type”:”Question”,”name”:”جدیدترین فیلم داریوش مهرچویی چیست؟”,”acceptedAnswer”:{“@type”:”Answer”,”text”:”لامینور که فیلمی دربارهی موسیقی است، جدیدترین اثر مهرجویی محسوب میشود.”}}]}