در این نوشتار به نقد انیمه شیطان کش : قطار بی انتها 2020 به کارگردانی هارو سوتوزاکی (Haruo Sotozaki) که رکورد شکن پرفروش ترین انیمه سینمایی تاریخ ژاپن است و سر و صدای زیادی به پا کرده است خواهیم پرداخت. با تکراتو همراه باشید.
بدون شک انیمه های سینمایی از محبوب ترین آثار این صنعت به حساب میروند، همهی ما خاطراتی با انیمههایی همچون Spirited Away و یا سری Naruto داریم که در ذهنمان نقش بسته اند. انیمه شیطان کش در سال 2020 در ژاپن اکران شده و با محبوبیتی روز افزون به تاختن در صدر پرفروش ترین انیمه سینمایی ژاپن ادامه میدهد.
چشم ها، اما، به انتظار اکران این اثر در آمریکا دوخته شده بود تا شاید امسال شاهد فصلی جدید برای انیمه در صنعت سینما باشیم، تنها بعد از گذشت چند روز از اکران آن شاهد بازخوردهای بسیار مثبت و کم سابقه ای منتقدین و مخاطبین هستیم؛ مخاطبینی که همه “انیمه باز” های پر و پا قرص نیستند!
نقد انیمه شیطان کش : قطار بی انتها
سفر خواب آور
با ما همراه باشید تا به نقد و بررسی انیمه شیطان کش قطار بی انتها، ادامه ی روایت داستان ماجراهای تانجیرو و همکاران اهریمن کش او بپردازیم. در ادامه، خواهید خواند:
- خلاصه ی داستان – سفر خوابآور
- نقد و بررسی
- نظر منتقدان و مخاطبان
- جمع بندی
- عوامل
اگر هنوز موفق به تماشای این اثر نشده اید، خطر اسپویل شدن داستان در ادامه وجود دارد. این انیمه، ادامه داستان انیمه سریالی Kimetsu no Yaiba (شیطان کش) است که بر اساس یک مانگا (کامیک بوک ژاپنی) از کویوهارو گوتوگه (Koyoharu Gotouge) ساخته شده است.
آقای گوتوگه این اثرمانگا را در سبک شونن (به ژاپنی: 少年漫画 shōnen manga) ایجاد کرده است. عنوان “شونن” به دسته آثاری اطلاق میشود که قالب کلی آنها حول محور ماجراجویی گروهی از پسرهای جوان معمولا مبارز در دنیایی فانتزی بنا شده است.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم های ابرقهرمانی 2021
بهترین فیلم های علمی تخیلی 2021
همانطور که پیش از این در بهترین انیمه های شونن گفته بودیم، معنای لغوی شونن در ژاپنی “پسر” یا “جوان” بوده و مخاطبین سنتی آن پسرها هستند، هرچند با محبوبیت زیاد مانگاها و انیمه های برگرفته از آنها، این مرز بین مخاطبان آن کمرنگ شده و تقریبا از میان رفته است. به واقع، این سبک از پرطرفدارترین های صنعت انیمه به شمار میرود.
در آغاز این فیلم، خلاصه وقایع سریال مذکور شتابان به مخاطب ارائه میشود؛ چنان شتابان که اگر خود سریال را ندیده باشید، ممکن است به تنهایی برای روشن شدن داستان و جزئیات آن کامل نباشد؛ هرچند روایت کلی این فیلم تا حد قابل قبولی از سریال آن مستقل است، پس لزومی نسیت که قبل از دیدن سینمایی شیطان کش سریال آن را بیینید.
به هر حال، خلاصه ی داستان از ابتدای سری تا سینمایی آن، از این قرار اسـت:
بیشتر بخوانید:
تانجیرو کامادو (Tajiro Kamado)، پسری جوان است که به همراه خانواده خود در کوهی دور افتاده زندگی میکند. این خانواده پدر را از دست داده است و بار مسئولیت ها بر دوش تانجیرو سنگینی میکند. با این وجود، نه تنها این بار از محبت و صمیمیت او با اعضای خانواده کم نمیکند، بلکه از بارز ترین خصیصه های او مهربانی اوست که در تمام طول داستان قابل رویت است.
نقطه عطف زندگی تانجیرو وقتی رقم میخورد که برای کسب درآمد به روستایی در نزدیکی خانه سفر میکند، مشتری های زیادی به دست می آورد و پول خوبی به جیب میزند. این بخت خوب، باعث میشود تا دیروقت از خانه دور بماند.
وقتی تانجیرو تصمیم به بازگشت به خانه میگیرد، متوجه تاریکی هوا میشود و از سر ناچاری شب را در پناه خانه مردی مرموز صبح میکند. این مرد در مورد موجودات اهریمنی انسان خوار که شبها در جنگلهای اطراف پرسه میزنند و انسان های بیگناه را طعمه خود میکنند با تانجیرو صحبت کرده و به او هشدار میدهد.
صبح روز بعد تانجیرو مرد را پس از سپاسگزاری برای مهمان نوازی او ترک گفته و به سمت خانه حرکت میکند. وقتی به خانه میرسد، با جنازه های خونین زخمی و تکه تکه شده اعضای خانواده خود روبرو میشود. تنها بازمانده این واقعه دردناک، خواهر تانجیرو، نزوکو است.
نزوکو توسط این اهریمن ها مجروح شده است ولی به قیمتی هنگفت جان سالم به در برده است؛ به قیمت انسانیت خود. در دنیای Kimetsu no Yaiba ، انسانهایی که از حمله موجودات اهریمنی جان سالم به در میبرند، تبدیل به موجوداتی نیمه-انسان و نیمه-اهریمن میشوند که از انسان ها تغذیه میکنند.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم و سریال های IMDb در سال 2021
البته در ادامه، نزوکو به لطف قطاری از وقایع از این قائده مستثناست و به انسانها آسیبی نمیزند؛ البته دهان بندی به دهان دارد تا مبادا خون انسانها را هرچند اتفاقی مزه کند و در نتیجه نمیتواند صحبت کند یا صدایی از خود خارج کند. با این وجود، بیشتر عواطف او از حالات چهره و چشمان او برای مخاطب قابل درک است.
پس از این واقعه، تانجیرو عهد به گرفتن انتقام خون خانواده خود و پایان دادن به وحشت اهریمن ها و شیاطین میبندد. در ادامه، تانجیرو به عضویت گروهی موسوم به شیطان کش ها در می آید. در این مسیر، نزوکو او را همراهی میکند.
و اما سینمایی این سری، Kimetsu no Yaiba: Mugen Train ، ما را به دنبال این وقایع به تماشای ادامه داستان وسوسه میکند. در این ماجراجویی تانجیرو و خواهرش، به همراه دوستان همکار خود یعنی اینوسکه (Inosuke) و زنیتسو (Zenitsu) به سمت قطار بی انتها میروند تا شخصیت قدرتمند و رده بالای گروه شیطان کش، یعنی کیوجورو رنگوکو (Kyojuro Rengoku) که هاشیرای شعله فعلی (Flame Hashira) داستان است را همراهی کنند.
خبر رسیده است در این قطار، 40 مسافر ناپدید شده و از چند نفر از اعضای گروه شیطان کش که برای بررسی ماجرا رفته بودند هم خبری نیست. آیا این گروه اعزامی و کیوجرو رنگوکو، موفق به حل معما و نجات قطار از چنگال موجودات شیطانی میشوند؟
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم و سریال های جنایی 2021
نقد و بررسی ؛ نقد انیمه شیطان کش : قطار بی انتها
انیمه سینمایی شیطان کش، همچون انیمه سریالی آن، محصول استودیو Ufotable است. این استودیو به طرفداران خود قول این سینمایی را داده بود و به نظر میرسد که سربلند از این چالش بیرون آمده است. همچنین، طبق گفتهی کارگردان آثار باید سال بعد منتظر فصل دوم انیمه شیطان کش باشیم.
در ادامه نقاط قوت و ضعف این اثر را بررسی کرده و سپس به نظر منتقدان و مخاطبین میپردازیم. بی شک، از قابل توجه ترین ویژگی های این اثر، گرافیک و جلوه های بصری آن است؛ که بازی با عناصر نور و رنگ از بارز ترین موارد این دسته جلوه ها هستند. دست به دست دادن این عناصر، تصاویر نفس گیری از فضای قطار و سایر مناظر اثر ایجاد میکند که به سختی از ذهن مخاطب پاک میشود.
رنگهای بکار رفته در این اثر، که دارای روح هستند و نیز استفاده از خط های تیره و نه چندان باریک در به تصویر کشیدن شخصیت ها، از دیگر امضاهای قابل توجه این انیمه به حساب میروند.
فضاسازی حاصل از این بازی با نور، مخاطب را به صندلی میخکوب و چشمان او را به صفحه نمایشگر خیره میکند. قطعا پویانمایی سه بعدی، که امضای این اثر به حساب میرود، نقش به سزایی در جذابیت فضای بصری؛ به ویژه سکانس های مبارزه آن داشته است.
بیشتر بخوانید:
بدون شک این انیمه، حداقل از منظر بصری محض لایق برنده شدن جایزه بهترین انیمیشن سینمایی سال از آکادمی ژاپنی بوده است. اما این مسئله، به این معنا نیست که موسیقی اثر ضعیف واقع شده است. اتفاقا، از مهمترین نقاط قوت این انیمه، موسیقی آن است که موفق به دستیابی به جایزه بهترین موسیقی فیلم از آکادمی مذکور شده است.
تاثیر موسیقی، که به خوبی روی اثر مینشیند، به صورتی استادانه و پویا روایت داستان را همراهی کرده و فضا را در دست میگیرد و مخاطب را سوار یک رولرکوستر احساس میکند. البته نباید موسیقی استفاده شده در تریلر (Homura) را فراموش کرد که توسط LiSA ساخته شده است.
از ضعف های این اثر، میتوان به ایده نه چندان خلاقانه آن اشاره کرد؛ به راستی که کم نیستند آثار مشابه در صنعت انیمیشن های ژاپنی. موضوع مشترک آنها نفرت موجودات اهریمنی خونخوار و قهرمانی سلحشور است که با وجود روحیهی مبارز خود، قلبی تپنده و رئوف دارند و حتی بعد از شکست اهریمن ها با کینه با آنها برخورد نمیکنند.
به خوبی میتوان عناصر مذکور را در این اثر دید. شاید ریشه این محوریت موضوعی را بتوان در سنت و فرهنگ ژاپنی که سرشار از افسانه ها، قهرمان های مبارز، دیوها و موجودات اهریمنی است و نیز روش قصه گویی مبنی بر طی مسیر قهرمانی پیدا کرد.
در این انیمه، همه شخصیت ها داستان و قدرت های ویژه خود را دارند و ترکیب این تفاوت هاست که دست به دست یکدیگر داده و این انیمه را به اوج جذابیت خود میرساند. از جالبترین شخصیتهای این آرک، آنتاگونیست اصلی، انمو است که روی دست خود دهان دارد و قدرت اصلی او هیپنوتیزم نه چندان متفاوت با خئاب است.
نکته جالب دیگری در مورد این اثر، یکنواخت نبودن فضا است؛ همانطور که در مورد موسیقی ذکر شد، فضای اثر مخاطب را در طیفی از احساسات گوناگون غرق میکند؛ شخصیت ها به هیچ عنوان تک بعدی نبوده و در عین جدیت، شوخ طبعی، ترسها، همدلیها و عصبانیتهای خود را بروز میدهند.
بیشتر بخوانید:
بهترین فیلم و سریال های دیزنی پلاس 2021
نقطه مقابل این دیدگاه، سطحی بودن پرداخت به شخصیتهاست؛ درست است که عمق همه شخصیتها در خود و نیز در گروه تعریف میشود اما بعضی از مخاطبان و منتقدان بر این باورند که کارگردان اثر در حق شخصیت پردازی عمیق مانگای منبع اثر کم لطفی کرده است.
برای مثال، بدون اشاره به پیش زمینه و کیستی آنها، شخصیتها، ناگهان پیش روی مخاطب قرار گرفته و بیشتر تاکید بر روی اکشن، طراحی فضا، جلوههای بصری و داستان است. بدون اشاره یه چیستی هاشیرا، شاهد نقش آفرینی قدرتمند کیوجورو هستیم.
در واقع، به گونه ای میتوان گفت که کیجورو، با وجود اینکه شخصیت اصلی داستان نیست، ستاره این انیمه سینمایی شده و توجه زیادی به خود جلب کرده است. هرچند نمیتوان گفت که این مسئله باعث کمرنگ شدن نقش سایر شخصیتها شده است؛
بلکه همه شخصیتها، اعم از آنتاگونیستهای داستان، از جمله آکازا (Akaza) و انمو (Enmu)، شخصیت منفی اصلی داستان، که با به خواب فرو بردن مسافران قطار آنها را در خواب به کام مرگ میکشاند. روش انمو اینگونه است که ابتدا افراد را به خوابی در مورد گرمترین و شخصیترین خاطرههایشان فرو میبرد.
و سپس خواب را تبدیل به کابوس میکند. این روند به گونهای است که خود فرد متوجه خواب بودنش نمیشود. ایدهای وحشتناک ولی تکراری. شاید تنها نوآوری این بخش از داستان را بتوان به ایمن بودن نزوکو به این خوابها، و آن هم یه دلیل عدم انسانیت او دانست.
بیشتر بخوانید:
نظر منتقدان و بینندگان ؛ نقد انیمه سینمایی Kimetsu no Yaiba : Mugen Train 2020
بر اساس نظرسنجی سایت راتن تومیتوز، 99% مخاطبان از این اثر استقبال کرده و آن را پسندیده اند. احتمالا آن 1% باقی هم مربوط به علاقه مندان متعصب و افراطی مانگا باشد که احساس میکنند دین این فیلم به مانگای اصلی ادا نشده است.
از طرفی، اکثر منتقدان با اتفاق نظر 95%، بر این باورند که فیلم به خوبی بازتابی از سری اول انیمه شیطان کش بوده و ادامه داستان را استادانه روایت میکند. نکته دیگری که منتقدان بر آن اتفاق نظر داشته اند، این حقیقت است که برای لذت بردن از پتانسیل کامل و عمق فیلم، مخاطب باید سری اول این انیمه را ببیند. همچنین، تقریبا همه بر قدرت تصویرسازی و پویانمایی آن تاکید کرده و از قدرت سکانس های اکشن و نیز موسیقی فیلم تقدیر به عمل آورده اند.
بیشتر بخوانید:
جمع بندی ؛ نقد انیمه سینمایی Kimetsu no Yaiba : Mugen Train 2020
فرقی نمیکند که شما تجربهی زیادی در دیدن انیمههای سریالی و یا سینمایی داشته اید یا خیر، این انیمه که با قدرت در سطح جهانی تاخته و در حال کسب محبوبیت و بازخوردهای مثبت کم سابقه روز افزون است، در بدترین حالت به عنوان یک سرگرمی دو ساعته ارزش دیدن دارد.
با توجه به این موضوع که این انیمه در بحث فروش، حتی از Spirited Away، محصول استودیو Ghibli و به کارگردانی میازاکی بزرگ پیشی گرفته است، احتمالا بخواهید به چرایی آن پی ببرید و کلاه خود را قاضی کنید.
بیشتر بخوانید:
عوامل ؛ نقد انیمه شیطان کش : قطار بی انتها
- کارگردان: هارو سوتوزاکی
- نویسنده: کویوهارو گوتوگه
- تهیه کننده: هیکارو کُندو
- تدوین: مانابو کامینو
- انتخاب صدا پیشهگان : مامی اوکادا
- بخش موسیقی: یوکی کاجیورا، گو شینا
- بخش تصویرگری: کُجی اتو، یوری کاباساوا، یُکو کاجییاما، میکا کیکوچی، ماساهارو کُیاما، آکیرا ماتسوشیما، کازوکی نیشیواکی، یوکُ اومائه، میوکی ساتو، یوچی تِرائو، ماسارو یاناکا
بیشتر بخوانید:
- نقد فیلم نیروی تندر 2021
- بررسی و نقد Promising Young Woman با نگاهی به طراحی لباس و رنگشناسی
- نقد فیلم گودزیلا علیه کونگ 2021
- نقد فیلم لیگ عدالت زک اسنایدر 2021
- نقد فیلم In the Earth 2021 : شیوع ویروسی ترسناک
- نقد فیلم Nobody 2021 ؛ اکشنی فانتزی
- نقد فیلم یهودا و مسح سیاه 2021
- نقد فیلم بورات 2 (2020)
- نقد فیلم مالکوم و ماری 2021
- نقد فیلم خیلی مراقبم (I Care a Lot 2020)
- نقد فیلم تام و جری 2021
- نقد فیلم حفاری 2021
- نقد فیلم پدر 2021 ؛ هاپکینز بعد از سکوت بره ها
نظر شما در خصوص بررسی و نقد انیمه شیطان کش : قطار بی انتها چیست؟ نظرات خود را با تکراتو در بخش کامنتها به اشتراک بگذارید.
سلام یه سوال از قطار موگان هم یه سینمایی ساختن هم سریال . فرق شون چیه دقیقا=/ ؟