تب تند سریال دیدن در دوران کرونا شدت بیشتری گرفته است. اما اگر اهل مرور خاطرات خوش گذشته هستید در بهترین سریال های طنز ایرانی با ما باشید.
اگر اهل دیدن سریالهای طنز هستید متوجه این قضیه شدهاید که در سالهای اخیر تولید سریالهای طنز در صدا و سیما کم شده است و اگر سریالی ساخته میشود کیفیت طنزهایی که مخاطب را هر شب به پای تلویزیون میکشید ندارند.
حالا که نمایش خانگی به رقیب جدی برای صداوسیما تبدیل شده است برخی از کارگردانان و تهیهکنندگان ترجیح میدهند برای درگیر نبودن با ممیزیها و پخش آسانتر سریالهای خود را در نمایش خانگی در معرض دید عموم بگذارند.
عموما سریال های طنز از طرف مخاطبان خود با استقبال خوبی مواجه میشوند. اما روند نزولی صدا و سیما در تولید و یا عرضه تولیدات طنز مناسب و حرکت به سمت الگوهای سفارشی در سریال های طنز، نه تنها اط طرفی ریزش مخاطبان را برای سیمای ملی به همراه داشته است، بلکه علاوه بر مخاطبین، قشر هنرمند و کارگردان را نیز تحت تاثیر قرار داده است. به طوری که طی سالیان اخیر عموم کارگردانان و بازیگران فعالیت در حوزه شبکه نمایش خانگی را بر سیمای ملی مقدم دانسته اند. همین مسئله گرایش روزافزون به شبکه نمایش خانگی و تولیدات نسبتا موفق را در این بخش به دنبال داشته است.
بهترین سریال های طنز ایرانی
اگر به دنبال آشنایی با بهترین سریال های طنز ایرانی هستید این مطلب را از دست ندهید. در این گفتار قصد داریم فهرستی جامع از بهترین سریال های طنز ایرانی از حدود 4 دهه پیش تا به امروز را به شما معرفی کنیم.
ساخت سریال های طنز در ایران پدیده جدیدی نیست و از سالها پیش سریال های طنز از ژانرهای محبوب و پرطرفدار در میان ایرانیان بوده است. در این فهرست از قدیمیترین آثاری که بتوان آنها را در این رسته قرار داد کار خود را آغاز میکنیم و به حال حاضر میرسیم. هیچگونه فیلتر خاصی را نیز در ارائه عناوین در نظر نداریم. مقصود اینکه سریال های قبل و بعد از انقلاب و سریال های تلویزیونی و شبکه نمایش خانگی را در نظر میگیریم و تا جایی که بتوانیم به همه عناوین پرطفدار خواهیم پرداخت.
دایی جان ناپلئون
داییجان ناپلئون (۱۳۵۵) نام یکی از مجموعههای تلویزیونی ایرانی است که قبل از انقلاب ۱۳۵۷ در ایران ساخته و از تلویزیون ملی ایران پخش میشد. این مجموعه تلویزیونی بر اساس رمانی به همین نام اثر نویسنده طنزپرداز معاصر ایرانی ایرج پزشکزاد تهیه و توسط ناصر تقوایی کارگردانی و تولید شد.

پس از انقلاب ۱۳۵۷ سریال داییجان ناپلئون جزو سریالهای ممنوعه تشخیص داده شد و پس از انقلاب هیچگاه از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش نگردید. محل تصویربرداری این مجموعه خانه امینالسلطان بود که به عنوان خانه و باغ اتحادیه شناخته میشود.
روزی روزگاری
روزی روزگاری مجموعهای تلویزیونی به کارگردانی و نویسندگی امرالله احمدجو است که در ۱۳۷۰–۱۳۷۱ از شبکه یک تلویزیون ایران پخش شد.

این ساخته امرالله احمدجو در نگاه اول یک اثر کمدی به حساب نمیآید، اما در لایههای درونی آن با یک کمدی درخشان و جذاب روبهرو هستیم که مخاطب را با خود همدل و همراه میکند. در بخش مهمی از شخصیتهای اصلی و مکمل این سریال، طنزی کمرنگ به کار گرفته شده که بخوبی در وجود آنها جا افتاده و به اصطلاح بیرون نمیزند.
بسیمبیک با بازی درخشان محمد فیلی یکی از آنهاست که در اولین پخش این سریال، مورد توجه میلیونها مخاطب قرار گرفت و حتی تکیهکلامهایش وارد فرهنگ کوچه و بازار شد.
بیشتر بخوانید:
فصل سوم سریال عطیه (Atiye) نتفلیکس
فصل دوم سریال سندیتون (Sanditon) ؛ تاریخ پخش، داستان و بازیگران
آرایشگاه زیبا
آرایشگاه زیبا مجموعهای تلویزیونی ۱۳ قسمتی است. از گروه فیلم و سریال شبکه ۲ سیما به کارگردانی مرضیه برومند و تولید سال ۱۳۶۹ و ۱۳۷۰ میباشد.
یکی از جذابترین ساختههای مرضیه برومند که لحنی شیرین و دلنشین داشت و داستان یک مرد میانسال مجرد را روایت میکرد که آرایشگاهش پاتوق چند نفر از اهالی محل بود.

مهمترین نقطه قوت این سریال، فیلمنامه آن است که در دو بخش میگذرد: نخست زندگی شخصی اسدخمارلو و خانوادهاش و دیگری داستانکهایی که در آرایشگاه میگذرد و بخش مهمی از هر قسمت را به خود اختصاص میدهد. در پرداخت شخصیتها هم ظرافتهای زیادی به چشم میخورد که بخش مهمی از آن به واقعی بودنشان بازمیگردد.
ساعت خوش
اواخر سال 1371، برنامهای به نام پرواز 57 روی آنتن رفت که جنس کمدی آن با کمدیهای قبل از خود در دهه 60 متفاوت بود. گروهی به سرپرستی مهران مدیری بهعنوان کارگردان جلوی دوربین رفتند و کار خود را به بهترین شکل انجام دادند که در ادامه به برنامه پربیننده نوروز 72 منتهی شد.

اما ساعت خوش را میتوان نقطه اوج این گروه خلاق و جوان به حساب آورد که ساختاری جنگگونه داشت و از آیتمهای مختلفی تشکیل شده بود که بسیاری از این آیتمها هنوز در ذهن مخاطبان آن سالهای تلویزیون باقی مانده است. با این حال این برنامه جریانساز زودتر از آنچه تصورش میرفت با حاشیهها مواجه و سرانجام تولید و پخش آن متوقف شد.
بیشتر بخوانید:
همسران
زوج هنری بیرنگ و رسام که در دهه 60 آثار موفقی را خلق کرده بودند، اوایل دهه 70 سریالی را ساختند که بعدها به سریالهای آپارتمانی مشهور شد. همسران نوع خاصی از کمدی متکی بر کمدی موقعیت و نیز اغراق در بازیهاست که تا پیش از آن در تلویزیون ایران نمونهای مشابه نداشته است. فردوس کاویانی و مهرانه مهینترابی ستارههای این سریال هستند که به بهترین شکل به شخصیتهای مورد نظر رسام و بیرنگ جان بخشیدهاند.

بیشتر بخوانید:
تاریخ پخش فصل دوم سریال بربرها (Barbarians) [+تریلر و داستان]
فصل پنجم سریال سیب ممنوعه (Yasak Elma) ؛ داستان، زمان پخش و بازیگران
خانه سبز
خانه سبز یک مجموعه تلویزیونی مشهور دههٔ هفتاد خورشیدی بود که در سال ۱۳۷۵ چهارشنبهشبها از شبکهٔ ۲ صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش میشد.

خانه سبز نمونه کاملتر سبکی است که رسام و بیرنگ در همسران بنیان گذاشتند. داستان خانواده صباحی که در طبقات مختلف یک ساختمان ساکن شده و رابطه عاطفی خاصی هم میانشان برقرار است.
خانه سبز به مرور به یک کمدی فانتزی جذاب نزدیک میشود که خوشایند طیفهای مشخصی از مخاطبان بوده و درست در نقطه مقابل مخالفانی هم دارد. خسرو شکیبایی بدون هیچ تردید ستاره خانه سبز است که سایه سنگیناش در تکتک لحظات کار حس میشود.
زیر آسمان شهر
زیر آسمان شهر سریالی کمدی است که در سال ۱۳۸۰ خورشیدی از شبکه ۳ سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش میشد. این سریال یکی از تجربههای موفق در زمینه ساخت کمدی 90 قسمتی بود که همزمان با تولید پخش میشد. قصه ساده و آشنای چند همسایه در آپارتمانی مسکونی بود که هریک از آنها نماینده بخشی از جامعه بوده و یک تیپ ـ شخصیت به حساب میآیند.

در وهله بعد باید به شخصیتی به نام خشایار مستوفی، سرایدار عصبی و بداخلاق ساختمان اشاره کنیم که بشدت مورد توجه طیف گستردهای از مخاطبان این سریال قرار گرفت و تکیه کلامهایش وارد دایره لغات مردم شد. با همه اینها زیر آسمان شهر در قسمتهای دوم و سوم افت کرد و با ریزش مخاطب مواجه شد که طبیعی هم به نظر میرسید.
بیشتر بخوانید:
بهترین سریال های شبکه نمایش خانگی
پاورچین
پاورچین نام مجموعه تلویزیونی است که در سالهای ۱۳۸۱ و ۱۳۸۲ در گروه فیلم و سریال شبکه پنج تولید و پخش شد. کارگردانی این سریال را مهران مدیری بر عهده داشت و پیمان قاسمخانی نیز سرپرست نویسندگان آن بود.

فرهاد (مهران مدیری) یک بررهای است که سالها پیش برای تحصیل از برره به تهران آمده و با مهتاب مهتابی (سحر زکریا) ازدواج کرده و داماد سرخانه است. او که ذاتاً فردی چاپلوس است با همین روش در یک شرکت مهندسی ساختمان مشغول کار معماری شده، به تدریج، جای مدیر بخش پیشین را اشغال میکند. طُغرُل (محمدرضا هدایتی) سرایدار خانه پدر (ابراهیم آبادی) و مادر (هایده حائری) مهتاب است که به شدت از بررهایها بیزار است. در پی قبولشدن شادی (سحر ولدبیگی) – خواهر فرهاد – در دانشگاه در رشتهٔ «کتابگذاری»، پدرش او را نیز به تهران میفرستند تا در کنار فرهاد و مهتاب زندگی کند.
بیشتر بخوانید:
فصل چهارم سریال پنت هاوس (Penthouse) ؛ تاریخ پخش و سایر جزئیات
زمان پخش فصل دوم گامبی وزیر (The Queen’s Gambit) ؛ داستان و بازیگران
شب های برره
شبهای برره یک مجموعه تلویزیونی طنز ایرانی است. این مجموعه به کارگردانی مهران مدیری تولید و از تاریخ دوم مهر ۱۳۸۴ تا ۱۸ بهمن ۱۳۸۴ هر شب حدود ساعت ۲۰ (و در پایان دوران پخش حدود ساعت ۲۲) از شبکهٔ سوم سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد.

شبهای برره در هر قسمت داستانی مستقل را نقل میکرد که در روستای خیالی برره و در میان اهالی این روستا اتفاق میافتاد.این مجموعه به کارگردانی مهران مدیری ساخته شده است .پخش این مجموعه طبق روال معمول در شبهای محرم متوقف شد اما در تاریخ ۲۷ بهمن که قرار بود از سر گرفته شود در بخش خبری ساعت ۲۲ شبکهٔ سوم سیما اعلام شد که این مجموعه پایان یافته و قسمتهای دیگری از این مجموعه پخش نمیشود.
قهوه تلخ
قهوه تلخ طنز تاریخی است که به کارگردانی مهران مدیری و به تهیهکنندگی مجید آقاگلیان و حمید آقاگلیان ساخته و فیلمنامه آن با همکاری امیرمهدی ژوله و خشایار الوند نوشته شد. «قهوه تلخ» اولین تجربه مهران مدیری در نمایش خانگی است. سریالی که جنجالهای بسیاری به پا کرد و سرانجام با همین فشارها نیمهتمام ماند. سریال «قهوه تلخ» در رویکرد طنزآمیز و نگاه زیرکانه به موقعیت و جایگاه شخصیتها را میتوان سریالی جسورانه خواند. برخی متعتقدند که ایده اولیه «قهوه تلخ» یادآور «ماشاالله خان در دربار هارونالرشید» نوشته ایرج پزشکزاد است.

یک تاریخدان به نام نیما زندکریمی که نقش آن را سیامک انصاری بازی میکند به شیوهای مرموز به گذشته میرود و سعی میکند تا مسیر تاریخ را عوض کند و ایران را نجات دهد اما عاقلی در میان جمعی است که برای منافعشان، خودشان را به بیشعوری زدهاند
بیشتر بخوانید:
فصل سوم سریال عثمان (Kuruluş: Osman) ؛ تاریخ پخش، داستان و بازیگران
فصل هفتم سریال خانه پوشالی (House of Cards) ؛ تاریخ پخش، داستان و بازیگران
متهم گریخت
متهم گریخت یک سریال تلویزیونی به کارگردانی رضا عطاران و نویسندگی سعید آقاخانی که در ماه رمضان سال ۱۳۸۴ از شبکه سه در ۲۶ قسمت پخش شد.

این سریال را میتوان یکی از بهترین کمدیهای تلویزیون در سه دهه اخیر دانست که از فیلمنامهای شسته رفته و جذاب برخوردار بود و عطاران هم در انتخاب بازیگران و کارگردانی آن نیز عالی عمل کرده بود. هاشم از شهر کوچک خود به تهران برای کار و زندگی بهتر آمده اما هر بار با مشکلاتی روبهرو میشود که حتی تا پای مرگ پیش میرود!
خانه به دوش
فرمول همیشگی رضا عطاران،نخستین بار در خانه به دوش به کار گرفته شده و به بهترین شکل ممکن جواب داده است. قصه ماشاءا… خان، مردی از طبقه زیر سطح متوسط که برای پول حلال زحمت بسیار میکشد.

درست در نقطه مقابل او، باجناقش اصلان قرار دارد که از تقابل این دو بخش مهمی از داستان شکل میگیرد. ملموس بودن داستان و شخصیتها با وجود اغراقهایی که در آن به کار رفته، رمز موفقیت خانه به دوش در مواجهه با مخاطبان است که عطاران از آن در دیگر ساختههای تلویزیونیاش هم سود جسته است.
بیشتر بخوانید:
تاریخ پخش فصل چهارم سریال Manifest [+تریلر و داستان]
تاریخ پخش فصل دوم انیمه Darling In The Franxx [+تریلر و داستان]
سال های دور از خانه
سریال «سالهای دور از خانه» نیز به کارگردانی مجید صالحی برای شبکه نمایش خانگی ساخته شده است. این سریال اولین سریال ایرانی است که میتوان به آن اسپینآف یا مشتق گفت به این معنی که بر اساس داستان یا مفهوم یک اثر دیگر ساخته شده باشد.

داستان این مجموعه طنز ۱۵۱۲ روز پس از اتفاقات سریال شاهگوش است. یکی از شخصیتهای سریال شاهگوش، سرباز خنجری (با بازی احمد مهرانفر) بود که از شمال به تهران آمده بود و در کلانتری ۱۰۰ ملت مشغول به گذراندن خدمت سربازی خودش بود. یکی از متهمینی که به کلانتری آورده شد خانم جوانی به نام الیزابت بود که یک سگ به نام لوسی داشت. خنجری عاشق الیزابت میشود.
پایتخت
در میان سریالهای دنبالهدار تلویزیونی بندرت به نمونههای موفق برمیخوریم که یکی از آنها پایتخت است. سریالی با محوریت خانواده نقی معمولی که در هر سری با ماجراهای مختلفی روبهرو میشوند.

سبک کمدی به کار رفته در پایتخت نیز ترکیبی از کمدی کلامی و موقعیت است که اولی به دومی کاملا میچربد. محسن تنابنده هم در این سریال نقشی کلیدی به عهده داشته و علاوه بر بازی در نقش نقی معمولی بهعنوان نویسنده فیلمنامه و طراح قصهها حضور پررنگی در کلیت کار دارد. همچنین باید به تنوع لوکیشنهای پایتخت هم اشاره کرد که در جذابتر کردن آن نقش داشته است.
پژمان
یکی از بهترین کمدیهای پس از انقلاب که قهرمان آن کسی نیست جز پژمان جمشیدی، بازیکن سابق تیم پرسپولیس و تیم ملی. برادران قاسمخانی با توجه به شناخت مناسبی که از جمشیدی داشتهاند، شخصیت نمایشی پژمان را خلق کرده و انواع و اقسام شوخیها را با محوریت او تدارک دیدهاند.

در کنار این شخصیت، شخصیتهای مکمل فوقالعادهای هم قرار داده شدهاند که بخشی از آنها خود فوتبالیستهای قدیمی و بازنشسته هستند.
بیشتر بخوانید:
فصل پنجم آخرین پادشاهی (The Last Kingdom) ؛ داستان، بازیگران و زمان پخش
فصل سوم سریال لوپن (Lupin) نتفلیکس ؛ تاریخ پخش، بازیگران و داستان
دزد و پلیس
موفقترین تجربه کارگردانی سعیدآقاخانی با محوریت دو شخصیت خوب نوشته شده به نامهای ناصر و داوود که اولی در یک تعقیب و گریز با پلیس از ناحیه سر آسیب دیده و چیزی یادش نمیآید. قضیه پلیس بودن ناصر هم با وجود تکراری بودن، بخوبی در بافت داستان قرار گرفته و تا حدودی به مخاطب رودست میزند.

ماجرای پیدا کردن کیف حامل مواد مخدر هم بخوبی داستان را پیش برده و در عرض گسترش میدهد. در عین حال شخصیتهای مکمل خوبی را هم وارد داستان کرده و جلوی تکراری شدن آن را میگیرد.
دودکش
محمدحسین لطیفی در این سریال سراغ دو خانواده از طبقه متوسط جامعه رفته که یکی از آنها یک قالیشویی ساده و کمدرآمد را اداره میکند و دیگری یک ورشکسته تمام عیار به حساب میآید. اما نگاه فیلمساز به آنها یک نگاه کمیک و تا حدی فانتزی است که تلخیهای آن را کاهش داده و مخاطب را به سمت روشناییهای آن سوق میدهد. بخش مهمی از کار به دیالوگهای پینگپنگی نصرت و فیروز اختصاص دارد که خوب از کار درآمده و برای مخاطب جذاب جلوه میکند.

هیولا
هیولا مجموعهای نمایشی به کارگردانی مهران مدیری، تهیهکنندگی سید مصطفی احمدی و مهران مدیری و نویسندگی امیر برادران است. طراح و سرپرست فیلمنامه این سریال، پیمان قاسمخانی است.

موضوع سریال هیولا دربارهٔ خانوادهای است که از زمان احمدشاه تا حالا میخواهند شریف باشند و شریف بمانند. درست مثل نام خانوادگی شان و اسم کوچه ای که در آن زندگی میکنند: «شرافت».
اما انگار شریف ماندن این روزها خیلی سخت شدهاست. نه تنها بهدلیل مشکلات اقتصادی، بلکه بهدلیل پیدا شدن نسل جدیدی از شرافت که از پدر به جای شریف بودن، آسایش و رفاه میخواهند. نسل دههٔ هشتاد و از آن معترضتر دههٔ نود.
بیشتر بخوانید:
تاریخ پخش فصل ششم ریک اند مورتی (Rick And Morty) [+تریلر و داستان]
تاریخ پخش فصل دوم invincible [+تریلر و داستان]
ترش و شیرین
به مناسبت نوروز سال 86، اولین قسمت آن در یکم فروردین ماه همان سال پخش شد، همچنین کارگردانی آن به عهده رضا عطاران و نویسندگی آن نیز برعهده سروش صحبت بود. این سریال جزو برترین سریال های طنز تاریخ صدا و سیما است و با توجه به اینکه در آن بازیگران نقش یک آدم خاکی و قشر معمولی و ضعیف را به خوبی ایفا می کردند، مورد توجه همگان قرار گرفت.

جالب است بدانید سریال آنقدر بین بینندگان محبوب شد که بعد از آن هر سال در مناسبت ها و شبکه های مختلف پخش می شود و همیشه بینندگان زیادی را به خود اختصاص می دهد. بدون شک بازی فوق العاده رضا عطاران و مجید صالحی جزو اصلی ترین دلایل محبوب شدن سریال ترش و شیرین است.
مرد هزار چهره / مرد دو هزار چهره

به عنوان یکی از بهترین سریال های ایرانی طنز مرد هزار چهره عملکرد فوق العاده ای داشت. این سریال که در نوروز 87 از شبکه سه سیما پخش شد به علت استقبال مردم یک فصل دوم نیز داشت. فصل دوم سریال با نام مرد دو هزار چهره اما با ایده های جذاب مهران مدیری و تیم نویسندگانش به یکی از بهترین سریال های طنز تاریخ ایران بدل شد. این مجموعه روایتگر داستانی اجتماعی است و موقعیتهای مختلفی را به تصویر میکشد که ممکن است برای هر شخصی اتفاق بیفتد تا به جای دیگری اشتباه گرفته شود.
بیشتر بخوانید:
- فصل دوم سریال قورباغه ؛ تاریخ پخش، بازیگران و آخرین شایعات
- زمان پخش فصل دوم سریال سیاوش [+داستان و بازیگران]
- سریال How I Met Your Father ؛ تاریخ پخش، تریلر، بازیگران و داستان آشنایی با پدر
- سریال The Last of Us ؛ تاریخ پخش، تریلر، بازیگران و داستان آخرین بازمانده از ما
- فصل دوم سریال بریجرتون (Bridgerton) ؛ تاریخ پخش، بازیگران و داستان
- سریال The Irregulars ؛ بازیگران، تاریخ پخش و نقد سریال غیرعادی ها
- سریال ارباب حلقه ها (Lord of the Rings) ؛ تاریخ پخش، بازیگران و داستان
- فصل دوم سریال ویچر (The Witcher) ؛ تاریخ پخش، داستان، بازیگران، نقد و بررسی
- سریال The Witcher: Blood Origins ؛ تاریخ پخش، بازیگران و داستان
نظر شما در خصوص بهترن سریال های طنز ایرانی چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با تکراتو در میان بگذارید.
ترش و شیرین و مرد هزار و دوهزار فوق العاده بودن
ولی چیزی که از قلم افتاد سریال فوق العاده سه دونگ سه دونگ و همینطور خوش رکاب بود
اینا عالین
چیزی که من به تجربه فهمیدم اغلب سریالهای مهران مدیری بعد از چند سال تکراری و حوصله سربر میشن ولی محید صالحی و عطاران مث روز اولشون جذابن
اخ اخ ترش و شیرین عالی بود چن وقت پیش تماشا گذاشتش
آره،کلا سریالای مهران مدیری همین جورین
بسیار عالی
به نظرم بزنگاه هم خیلللللی عالی بود. جاش خالیه
نون خ دو و سه هم خوب بود به نظرم. وقتی که سال های دور از خانه توی لیست هست.
از بین این لیست پایتخت بهترینه،فقط……تمام……..